Super programi s čarterjem iz Ljubljane: 1) Dežela jezer in trikotnik ob Baltskem morju (od 839€), 2)  Zimska pravljica in lov na severni sij (1269€), 3) Baltske prestolnice z nordijskim pridihom (829€)

Na voljo so super programi z odhodom 18. februarja direktno z Brnika v Helsinke.  Z nami lahko ugodno odkrivate Skandinavijo in Baltik, vsak pa boi zase našel nekaj v mestih, ki se jih bo obiskalo. Pot nas zanese v Helsinke, Talin, Rigo, Stockholm in tudi v Rovaniami, kjer domuje Božiček in kjer se bo podalo v lov za auroro. Več v programih spodaj v prispevku. Lahko nam pošljete povpraševanje ali pa nam pišete na rezervacije@posvetu.si

Zavarovanje rizika odpovedi / zdravstvenega zavarovanja

Kdaj: 18.2. – 25.2.

Prevoznik: čarter iz Ljubjane

Cena: od 829€ (več spodaj)

Trajanje akcije: do razprodaje prostih mest

Prtljaga: vključen 1 kos 20kg check-in prtljage in 1 kos 5kg ročne prtljage

Prehrana: po programu (več spodaj)

Info: Več spodaj pod programom in cenami

PROGRAMI (več spodaj):

1) 👉 DEŽELA JEZER IN TRIKOTNIK OB BALTSKEM MORJU – že od 839 EUR/osebo

2) 👉ZIMSKA PRAVLJICA IN LOV NA SEVERNI SIJ – že od 1269 EUR/osebo

3) 👉BALTSKE PRESTOLNICE Z NORDIJSKIM PRIDIHOM – že od 829 EUR/osebo !!!RAZPRODANO!!!

4) 👉SAMO FLIGHT ONLY – že za 269 EUR/osebo

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

1) DEŽELA JEZER IN TRIKOTNIK OB BALTSKEM MORJU

TERMIN: 18.2. – 25.2.2023

Cena že od 839 EUR/osebo

 • pri udeležbi najmanj 25 oseb 879 €
 • pri udeležbi najmanj 40 oseb 839 €

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana – Helsinki – Ljubljana
 • dodatek za gorivo
 •  avtobusni prevoz po programu
 • izlet v Sigtuno in Uppsalo
 • 5 prenočevanj z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4*
 • 2 nočitvi na ladji v notranji dvoposteljni kabini z zajtrkom
 • trajekt Tallin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

Program:

1.DAN: LJUBLJANA – HELSINKI /
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku v glavnem mestu Helsinki se bomo najprej odpravili do hotela. Po nastanitvi v hotelu bomo imeli prosto popoldne za raziskovanje »bele prestolnice«.. Izvor imena ni povsem jasen, saj so ga prvotno naselili švedski naseljenci, ki so ga imenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19.stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji) so Helsinki postali prestolnica nove države in sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Finska je dala svetu tudi dva izjemna arhitekta, Alvar Aalto in Eero Saarinen, ki sta v mnogočem zaznamovala razvoj moderne arhitekture v svetu. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključimo pa jo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi Finski parlament. Zgrajen v tridesetih letih dvajsetega stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika. Čas za večerjo (doplačil), dan pa lahko zaključite še s šilcem finske vodke, finske nacionalne pijače.

2. DAN: HELSINKI – HÄMEENLINNA -TAMPERE – TURKU / zajtrk

Finska je pogosto romantično imenovana »dežela tisočerih jezer« (v resnici jih ima več kot 180.000), katerih je večina v osrednjem delu, znanem kot jezerska pokrajina oziroma Lakeland. Po zajtrku se bomo podali na pot po prostranih ravninah dežele tisočerih jezer proti regiji Pirkanmaa. Čaka nas pot proti mestu Tampere s kratkim postankom ob dolgem ozkem jezeru Vanajavesi v mestu Hämeenlinna, ki slovi po trdnjavi iz rdeče opeke, v kateri je danes muzej.  Od tu nadaljujemo s panoramsko vožnjo mimo številnih jezer proti drugemu največjemu mestu Tampere, ki je popolnoma obdan z jezeri. Mesto je bilo nekoč zelo industrijsko, danes pa je veliko starih tovarn iz opeke, bombažnih mlinov in skladišč preoblikovanih v umetnostne prostore, restavracije in bare. Sledi sprehod po mestu in čas za kosilo. Nato pa se podamo proti zahodni Finski obali, v mesto Turku, nekdanjo prestolnico, ki je primat izgubila v 20. stoletju v boju s Helsinki. Med sprehodom skozi mesto bomo občutili prisotnost švedske kulture, saj so dogajanja v času pod švedsko in rusko vlado izoblikovala edinstven način življenja in svojevrsten odnos do preostalih delo države. V kolikor bo dopuščal čas si ogledamo katedralo. Pozno popoldan se bomo vkrcali na ladjo in odpluli proti Stockholmu. Nočna plovba.

3. DAN: STOCKHOLM – SIGTUNA – UPPSALA – STOCKHOLM / zajtrk

V jutranjih urah bomo pluli skozi čudovit arhipelag švedskih otokov do švedske prestolnice Stockholm.  Stockholm velja za enega najlepših svetovnih mest, ki se je razvilo na stičišču jezera Mälaren in Baltika ter se do danes razraslo na številne otoke v arhipelagu. Zajtrk na ladji. Po izkrcanju sledi izlet v starodavno vikinško prestolnico Sigtuna, kjer si ob jezeru Mälaren privoščimo krajši počitek. Nadaljujemo v mirno univerzitetno mestece Uppsala, kjer domuje najstarejša skandinavska univerze, ki je od obstoja gostila veliko slavnih znanstvenikov. Najbolj znan je gotovo Carl Linnaeus, ki ga poznamo kot pionirja proučevanj rastlinskih vrst. Njegov vrt, ki ga je urejal sam, še vedno »živi« in je na voljo za ogled.  Poleg Linneausovega vrta  se nad mestom dvigata dve mogočni stavbi – katedrala in grad. Sledi sprehod skozi mesto, kjer nas bodo očarale lesene hišice, posejane na hrbu, do gradu se bomo sprehodili skozi čudovit mestni park. Po ogledu sledi vožnja do hotela v Stockholmu. Sled ogled najstarejšega otoka – Gamla Stan srce mesta, kjer med tlakovanimi srednjeveškimi ulicami stoji kraljeva palača, uradna rezidenca kraljeve družine francoskih korenin. Gamla stan očara s svojo specifično atmosfero ozkih tlakovanih ulic, polnih trgovinic  s spominki, prijetnih srednjeveško opremljenih kavarn in izjemno ohranjenih slikovitih srednjeveških hiš.. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro Gamla Stan in si ogledali kraljevo palačo, parlament Riksdag, trg Riddarhustorget, otok vitezov Riddarholmen s stolnico (zunanji ogledi).

4. DAN: STOCKHOLM / zajtrk
Po zajtrku bomo dan namenili prestolnici. Na raziskovanje se bomo odpravili z javnim mestnim prevozom. Dopoldne bomo nadaljevali z ogledi po Gamla stanu, se odpravili na živilsko tržnico Saluhall in nadaljevalii do polotoka Djurgarden, kjer se nahaja eden najbolj zanimivih muzejev na svetu – Vasa muzej. Vasa je edina ohranjena švedska vojna ladja iz 17. stoletja., ki se je polno opremljena in natovorjena potopila na svoji prvi plovbi leta 1628. Ladjo so pred dobrimi petdesetimi leti dvignili iz morskih globin in je danes ena glavnih atrakcij v Skandinaviji. Čas za kosilo. Nadaljujemo do najstarejšega muzeja na prostem Skansen, kjer si lahko ogledamo preko 150 modelov hiš in drugih zgradb v naravnih velikostih iz vseh predelov Švedke, zato muzej večkrat poimenujejo »Švedska v malem«. Za ljubitelje umestnosti in glasbe se bomo nato odpravili do muzeja pop skupine ABBA, kjer si bomo v interaktivnem muzeju z neprekinjeno glasbeno spremljavo ogledovali oblačila, besedila, muzikale in filme glasbene skupine ABBA. . Čaka nas še ogled mestne hiše, s tremi kronami na vrhu, kamor se lahko tudi povzpnemo in uživamo v odličnem razgledu. Vrnitev v hotel in nočitev.

5. DAN: STOCKHOLM – nočna plovba v TALLIN / zajtrk

Po zajtrku prosto za individualno raziskovanje Stockholma, lahko pa se odpravite na poldnevni izlet do  otoka Lovon, kjer domuje kraljeva palača Drottningholm (izlet bo izveden v kolikor bo omogočen dostop do palače). Drottningholm je zasebna rezidenca švedske kraljeve družine, ki je bila zgrajena v poznem 16. stoletju v francoskem slogu s čudovitim parkom, edinstvenim gledališčem, baročnim vrtom in kitajskim pavilijonom. Vrnitev v hotel. Sledi odhod proti pristanišču od koder bomo odpluli proti Tallinu. Nočna plovba.

6. DAN: TALLIN / zajtrk

Zajtrk na ladji. Po pristanku začnemo z ogledi tega čudovitega mesta. Talin je dobil ime v 13.stoletju, ko so ga zasedli Danci, saj Taani Linus po estonsko pomeni Danska utrdba. Danci so mesto prodali nemškim trgovcem, ki so ga postavili za eno izmed osrednjih točk trgovske združbe imenovane Hanzeatska liga (Hanza). Zlati časi mesta so bili torej 14.in 15 stoletje, renesanso pa je mesto doživelo, ko so ga konec 19.stoletja povezali z železnico z Sankt Peterburgom, prestolnico cesarske Rusije (katerega del je Estonija bila). Oglede začnemo v starem mestu, kar na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovite Niguliste kirik (cerkev sv. Nikolaja) . Ta velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Oltarni ciklus z motivi svetega Nikolaja, triptih Marije (z sveto Gertrudo in Sv.Frančiškom na stranskih krilih), čudovite kamnite skulpture, relijefi in štukature, krona vsega pa je gotovo Danse Macabre, 30 metrov dolg friz, ki upodablja mrtvaški ples, pogost motiv po epidemiji kuge, ki so bile v srednjeveških mestih kar pogoste. Cerkev svetega duha je v svoji zasnovi sicer gotska (13.stol.), zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa, katere 159m visoki zvonik je bil nekdaj najvišja zgradba na Baltiku. Čas za večerjo (doplačilo) in nočitev v Talinu.

7. DAN: TALLIN – HELSINKI / zajtrk
Po zajtrk se odpravimo proti trajektu, s katerim bomo odpluli proti Helsinkom. Po pristanku sledi panoramski ogled znamenitosti male, a slikovite finske prestolnice: Senatni trg s stolnico, senatom in staro univerzo, živilski in ribji trg, v skalo vklesana cerkev Temppeliaukio, Sibeliusov spomenik, olimpijski stadion, koncertna in kongresna dvorana Finlandia. Sledi prevoz do hotela, nato pa se po želji odpravimo še na pozno popoldanski sprehod, kjer lahko dan končamo v eni izmed mestnih pivnic in preizkusimo odlično lokalno pivo.  Vrnitev v hotel, večerja (doplačilo) in  nočitev.

8. DAN:  HELSINKI – LJUBLJANA/ zajtrk
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo podali v (finsko) savno ter potem v odprti bazen nekateri pa zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

V ceno je vključeno:

 • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
 •  avtobusni prevoz po programu
 • izlet v Sigtuno in Uppsalo
 • 5 prenočevanj z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4*
 • 2 nočitvi na ladji v notranji štiriposteljni kabini z zajtrkom
 • trajekt Tallin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil
 • vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za voznike in vodnike

Možna doplačila (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 290 €
 • polpenzion 250 € (minimalno število prijav 20)
 • izlet v Drottningholm  z vstopnino v palačo 49 €, muzej Skansen 17€,  muzej Vasa  16 €*, muzej ABBA- 25€)

Popust:

 • 60 eur za otroka do 12. leta v sobi z 2 odraslima osebama, 50 eur z eno odraslo osebo

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

2) ZIMSKA PRAVLJICA IN LOV NA SEVERNI SIJ

TERMIN: 18.2. – 25.2.2023

Cena že od 1269 EUR/osebo

V ceno je vključeno

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana – Helsinki – Ljubljana
 • dodatek za gorivo
 • letališke pristojbine
 • avtobusni prevoz in zunanje oglede po programu
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Helsinkih
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Rovaniemiju
 • nočna vožnja z vlakom Helsinki – Rovaniemi v dvoposteljni kabini
 • notranji letalski prevoz v ekonomskem razredu Rovaniemi – Helsinki
 • trajekt Helsinki – Talin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

Program:

1. DAN: LJUBLJANA – HELSINKI
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku v glavnem mestu Helsinki se bomo najprej odpravili do hotela. Po nastanitvi v hotelu bomo imeli prosto popoldne za raziskovanje »bele prestolnice«. Priporočamo sprehod po središču mesta in mestnem pristanišču, obisk slikovite pokrite tržnice Vanha Kauppahalli, vožnjo s panoramskim kolesom, obisk kakšnega od muzejev umetnosti… Čisto pravo severno pravljico pa lahko začnemo z obiskom trgovinice z Mumin izdelki. Največja in najnovejša se nahaja v trgovskem centru Forum. Mumini so simpatična pravljična bitja, ki jih je ustvarila finska pisateljica in slikarka švedskega rodu, Tove Jansson. Primarno družino Mumin predstavljajo Muminočka, Muminmama in Mumintrol, ki skupaj s svojo razširjeno družino živijo nadvse harmonično in razburljivo življenje v Dolini Muminov. Njihove dogodivščine lahko danes spremljamo po celem svetu v knjigah, stripih, animacijah, risankah, dramskih predstavah in celo v operi. Mumini sicer zimo radi prespijo, za nas pa bo ta del leta na severu, ko noč kar hitro zamenja dan, zagotovo nekaj pravljičnega in romantičnega, saj nas čaka lov na severni sij. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

2. DAN : HELSINKI – ROVANIEMI
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled severne prestolnice prav posebnega karakterja, ki je leta 2012 prejela prestižen naziv svetovne prestolnice oblikovanja. Sprehodili se bomo po čudoviti prestolnici, odeti v zimski plašč, ki so jo prvi naselili Švedi in jo takrat poimenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19. stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji), so Helsinki postali prestolnica nove države. Sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključili pa jo bomo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi finski parlament. Zgrajen je bil v tridesetih letih dvajsetega stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika. Po ogledu bomo imeli še nekaj prostega časa za samostojna doživetja, tudi za kakšen prigrizek ali kosilo. V duhu zimske pravljice priporočamo »pravljični prigrizek« na prostem. Okus cimetovih rolic in glögija nas ne bo le ogrel, temveč tudi spomnil na božič. Smo vendarle na obisku pri Božičku. Proti večeru se bomo odpravili na glavno železniško postajo. Sledila bo udobna nočna vožnja po idilični zimski finski pokrajini proti severu. Nočitev na vlaku.

3. DAN: ROVANIEMI
Po zajtrku na vlaku se bomo izkrcali z vlaka v prestolnici Laponske, Rovaniemiju, ter se odpravili do hotela v središču mesta. Že na prvi pogled nam bo jasno, da smo v domačem mestu najbolj znane finske osebnosti, Božička, ter najbolj slavnega naravnega pojava, severnega sija. Naj se pravljica začne. Priporočamo obisk muzeja in znanstvenega središča Arktikum, kjer bomo skozi zgodovino, naravo in kulturo spoznavali, kaj pomeni življenje na severu, lahko pa se odločite za obisk finske savne. Na Laponskem sonce v februarju zaide med 16. in 17. uro, kar pomeni, da se plan lova na severni sij začne vsak dan že pred večerjo. Edinstven naravni pojav je povezan s Sončevim vetrom in magnetnim poljem Zemlje. Trčenje solarnih delcev z zgornjimi deli zemeljskega ozračja sproži reakcijo, ki jo z obličja Zemlje vidimo kot sijaj svetlobe različnih oblik, običajno smaragdno zelene barve. V polarnem območju se severni sij pojavlja od septembra do aprila, na vidnost tega osupljivega svetlobnega pojava pa vpliva več dejavnikov, kot so jasnost neba, lokacija in vpliv mestnih luči. Ter pod kako srečno zvezdo smo rojeni. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

4. DAN: ROVANIEMI
Po zajtrku prosto za nadaljevanje zimske pravljice v prestolnici Laponske. Priporočamo obisk severnega živalskega vrta v Ranui (doplačilo), bomo v naravnem okolju gozda lahko opazili sivega volka, losa, snežno sovo, polarnega medveda, jelene in številne druge živalske vrste. Zvečer nadaljujemo z lovom na severni sij. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

5. DAN :ROVANIEMI
Po zajtrku prosto za nadaljevanje zimske pravljice v prestolnici Laponske. Priporočam poldnevno arktično avanturo (doplačilo), ki se bo pričela z obiskom farme haskijev in vožnjo (1 km, pribl. 5-7 minut) s haskiji. Sani vleče od 4 do 5 haskijev, ki vam bodo ponudili resnično vznemirljivi zorni kot za odkrivanje idilične pokrajine. Arktična avantura se bo nadaljevala z obiskom farme jelenov, kjer vam bodo predstavili njihov način življenja in vas poučili o vzreji severnih jelenov. Za konec se boste zapeljali še z jelenjo vprego (600 m) in slavnostno prečkali polarni krog. Popoldan se boste lahko tisti z bolj avanturistično žilico na motornih saneh odpeljali v osrčje laponske narave (doplačilo). Ta prav posebna vožnja vas bo peljala po poteh zamrznjenih rek, zasneženih gozdov, dolin in hribov, od koder se vam bodo odpirali čudoviti razgledi. Drugi se boste lahko pogreli v hotelski savni. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

6. DAN : ROVANIEMI – HELSINKI
Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili proti liniji severnega tečajnika, kjer se nahaja Božičkova vasica, kjer ima svojo pisarno eden in edini – Božiček. Božička bomo lahko obiskali, z njim poklepetali in mu zaupali svoje želje. Odpravili se bomo na Božičkovo pošto, kjer bomo tisti najbolj hudomušni domačim poslali božično voščilnico (z zamudo). Čas bo še za nakupe kakšnih spominkov, seveda božičnih, objavo fotografij severnega sija na socialnih omrežjih, za vročo čokolado in ingverjeve kekse, nato pa bomo pot nadaljevali proti letališču. V popoldanskih urah polet letala proti Helsinkom, kjer je predviden pristanek v večernih urah. Po pristanku se bomo odpravili do hotela. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

7. DAN : HELSINKI – TALIN
Po zajtrku se bomo odpravili proti pristanišču in vkrcali na potniški trajekt. Sledila bo plovba čez Finski zaliv proti prestolnici Estonije. Že pogled z morja bo v nas zbudil občutek, da se približujemo pravljičnemu mestecu. Staro mestno jedro Talina, srednjeveški biser Evrope, je uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine Unesco. Med sprehodom po tlakovanih uličicah se bomo počutili, kot da smo vstopili v časovni stroj, ki nas je pripeljal v 14. stoletje, med princese in viteze. Z ogledom srednjeveškega bisera bomo pričeli na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovita cerkev Sv. Nikolaja, ki velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Cerkev Sv. Duha je v osnovi gotska iz 13. stoletja, zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa. Njen 159 m visok zvonik je bil nekoč najvišja zgradba na Baltiku. Po ogledu bomo imeli nekaj prostega časa, ki ga bomo namenili kosilu, nakupom spominkov iz jantarja ter samostojnemu raziskovanju prikupnih uličic in trgov. Poiskali bomo razgledno ploščad s čudovitim razgledom na mesto in Finski zaliv ter občudovali obzidje, stolpe in stolpiče, cerkvene zvonike in stopnišča. Pozno popoldne se bomo odpravili proti pristanišču in se vkrcali na trajekt. Sledilo bo potovanje v časovnem stroju v 21. stoletje oziroma udobna plovba proti Helsinkom, kamor bomo prispeli v večernih urah. Nočitev v hotelu.

8. DAN : HELSINKI – LJUBLJANA
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo podali v (finsko) savno ter potem v odprti bazen nekateri pa zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana – Helsinki – Ljubljana
 • letališke pristojbine
 • avtobusni prevoz in zunanje oglede po programu
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Helsinkih
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Rovaniemiju
 • nočna vožnja z vlakom Helsinki – Rovaniemi v dvoposteljni kabini
 • notranji letalski prevoz v ekonomskem razredu Rovaniemi – Helsinki
 • trajekt Helsinki – Talin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil
 • vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za voznike in vodnike

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 420 €
 • polpenzion  210 €
 • izleti v Rovaniemiju (ob prijavi najmanj 20 potnikov)*

*Pravljična doživetja v Rovaniemiju:

 • avtobusni izlet v živalski vrt Ranua z vstopnino: odrasli 64,00 EUR/osebo, otroci do 12 let 49,00 EUR/osebo (min 20 potnikov)
 • izlet Aurora Borealis: odrasli 85,00 EUR/osebo; izlet se izvaja v večerno nočnih urah in ni primeren za mlajše otroke (min 20 potnikov)
 • izlet poldnevna arktična avantura (obisk jelenje farme in vožnja z jelenjo vprego, obisk farme haskijev in mini haski safari): odrasli 198,00 EUR/osebo, otroci do 12 let 168,00 EUR/osebo (min 15 potnikov)
 • izlet – dvourni safari z motornimi sanmi (cena na osebo ob prijavi dveh oseb hkrati) 130,00 EUR/osebo; doplačilo za 1 osebo na motornih saneh: 80 EUR/osebo
 • dvourni haski safari: odrasli 180,00 EUR/osebo, do 12 let 140,00 EUR/oseb ni primeren za mlajše otroke (min 20 potnikov)

Možna doplačila na osebo (v kraju samem):

 • vstopnina Arktikum pribl. 13 EUR odrasli, pribl. 6 EUR otroci 7-15 let (otroci do 7. leta BREZPLAČNO)

Popusti:

 • 200 EUR za prvega otroka do 12. leta na dodatnem ležišču v spremstvu 2 odraslih
 • 100 EUR za drugega otroka do 12. leta na dodatnem ležišču v spremstvu 2 odraslih (v sobi z enim dodatnim ležiščem)
 • 100 EUR za otroka do 12. leta na osnovnem ležišču v spremstvu enega odraslega
 • 170 EUR za tretjo odraslo osebo v sobi na dodatnem ležišču

Opomba:

 • Triposteljne in štiriposteljne sobe so na vprašanje

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

3) BALTSKE PRESTOLNICE Z NORDIJSKIM PRIDIHOM

!!!!!RAZPRODANO!!!!!

TERMIN: 18.2. – 25.2.2023

Cena že od 829 EUR/osebo

 • pri udeležbi najmanj 25 oseb 859 €
 • pri udeležbi najmanj 40 oseb 829 €

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana – Helsinki – Ljubljana
 • dodatek za gorivo
 • avtobusni prevoz po programu
 • 7 prenočevanj z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4*
 • trajekt Helsinki- Talin -Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

1.DAN: LJUBLJANA – HELSINKI
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku v glavnem mestu Helsinki se bomo najprej odpravili do hotela. Po nastanitvi v hotelu bomo imeli prosto popoldne za raziskovanje »bele prestolnice«.. Izvor imena ni povsem jasen, saj so ga prvotno naselili švedski naseljenci, ki so ga imenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19.stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji) so Helsinki postali prestolnica nove države in sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Finska je dala svetu tudi dva izjemna arhitekta, Alvar Aalto in Eero Saarinen, ki sta v mnogočem zaznamovala razvoj moderne arhitekture v svetu. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključimo pa jo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi Finski parlament. Zgrajen v tridesetih letih dvajsetega stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika. Čas za večerjo (doplačilo), dan pa lahko zaključite še s šilcem finske vodke, finske nacionalne pijače.

2.DAN: HELSINKI – TALIN
Po zajtrku se odpravimo v pristanišče, kjer se vkrcamo na trajekt, ki nas bo popeljal čez Baltsko morje, v Talin. Po pristanku začnemo z ogledi tega čudovitega mesta. Talin je dobil ime v 13.stoletju, ko so ga zasedli Danci, saj Taani Linus po estonsko pomeni Danska utrdba. Danci so mesto prodali nemškim trgovcem, ki so ga postavili za eno izmed osrednjih točk trgovske združbe imenovane Hanzeatska liga (Hanza). Zlati časi mesta so bili torej 14.in 15 stoletje, renesanso pa je mesto doživelo, ko so ga konec 19.stoletja povezali z železnico z Sankt Peterburgom, prestolnico cesarske Rusije (katerega del je Estonija bila). Oglede začnemo v starem mestu, kar na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovite Niguliste kirik (cerkev sv. Nikolaja) . Ta velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Oltarni ciklus z motivi svetega Nikolaja, triptih Marije (z sveto Gertrudo in Sv.Frančiškom na stranskih krilih), čudovite kamnite skulpture, relijefi in štukature, krona vsega pa je gotovo Danse Macabre, 30 metrov dolg friz, ki upodablja mrtvaški ples, pogost motiv po epidemiji kuge, ki so bile v srednjeveških mestih kar pogoste. Cerkev svetega duha je v svoji zasnovi sicer gotska (13.stol.), zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa, katere 159m visoki zvonik je bil nekdaj najvišja zgradba na Baltiku. Čas za večerjo (doplačilo) in nočitev v Talinu.

3.DAN: TALIN – PARNU – RIGA
Po zajtrku zapustimo Talin ter se odpravimo proti jugu. Mesto Parnu velja za poletno prestolnico Estonije, saj leži ob čudovitih plažah, kamor so se  bogati Estonci odpravili uživati poletje. Mnogi med njimi so si tu postavili tudi svoje rezidence, tudi mestna hiša je bila prvotno rezidenca bogatega trgovca. Ogledamo si tudi dve baročni cerkvi, Luteransko Elizabetino in pravoslavno, posvečeno Sv. Katarini, za nameček pa še moderno koncertno dvorano, na katero so meščani upravičeno ponosni. Morda namočimo še stopala v Baltiku, nato pa se odpravimo v sosednjo Latvijo. Proti večeru prispemo v Rigo, kjer se nastanimo v hotelu. Čas za večerjo in nočitev.

4.DAN: RIGA – IZLET V RUNDALE

Za ogled elegantne Rige si bomo vzeli kar cel dan. Oglede bomo začeli v katedrali Dom(a). Ime je dobila po nemški besedi za katedralo (dom), saj so jo (kot tudi samo mesto) ustanovili nemški križarji tevtonskega reda že v 13.stoletju. Cerkev je tako mešanica najrazličnejših slogov, od romanskih in gotskih, do baročnih in secesijskih elementov zbranih v ubrani celoti. Podobno velja sicer za celo mesto, navdušila nas bo gotska cerkev Sv. Janeza (Ev.), renesančni mestni trg, baročne hiše bogatih trgovcev (tudi Riga je bila zelo pomembno mesto Hanze), pa seveda tudi stalinistični monumentalizem stavbe Akademije znanosti nam ne bo ušel. Verjetno najbolj izrazit slog v mestu pa je secesija (art noveau), saj je zbirka rezidenčnih stavb v mestnem predelu imenovanem »tihi center« zaščitena tudi s strani UNESCa.  Popoldan priporočamo izlet do oddaljene palače Rundale (izlet proti doplačilu), poletne rezidence Kurlandskega vojvode. Gre za baročno mojstrovino italijanskega arhitekta Rastrellija, ki se je podpisal tudi pod načrte za zimski dvorec v Sankt Peterburgu. V koliko boste ostali v Rigi priporočamo ogled kakega izmed številnih muzejev, morda muzej porcelana (Riga je bila en izmed evropskih centrov proizvodnje le-tega) ali pa nacionalni muzej umetnosti. Za bolj tehnično navdahnjene je tu letalski muzej z široko zbirko predvsem sovjetskega letalstva ali pa avtomobilski muzej z odlično zbirko tako sovjetskih kot mednarodnih vozil. Če vam ni za klasične muzeje pa se lahko odpravite na sprehod čez etnografski muzej na prostem. Čas za večerjo (doplačilo), za zaključek pa se morda odpravimo še v kak bližnji cafe na lokalno specialiteto Balsams (žgana pijača z raznimi zelišči).

5.DAN: RIGA – SIGULDA – NARODNI PARK GAUJA – CESIS – TARTU
Zjutraj zapustimo Rigo in se odpravimo proti severovzhodu. Najprej se ustavimo v slikovitem mestecu Sigulda, ki je skozi srednji vek neštetokrat zamenjalo vladarje. Tu so si kljuko podajali Tevtonski vitezi, Poljaki, Švedi in Rusi. Tako ni čudno da so od originalnega gradu ostale zgolj ruševine. A v 19. stoletju so ga delno obnovili, delno pa postavili novega in ta je sedaj odprt za obiskovalce (doplačilo). V bližini je tudi steza za bob, kjer se lahko obiskovalci pod nadzorom inštruktorja tudi preizkusijo v tem adrenalinskem športu (seveda pozimi). Nedaleč stran je še eno zgodovinsko mestece, Turajda, z ostanki tevtonskega križarskega gradu (doplačilo). Pot nas vodi čez narodni park Gauja, ki se razteza kakih 100 km vzdolž struge reke, po kateri je bil park poimenovan. Park zajema skoraj 100,000 hektarjev, večina gozdnate pokrajine, kjer domuje 150 vrst ptičev in 48 sesalcev, med njimi tudi evropski bizon. Cesis je eno najstarejših mest v Latviji, že v 14.stoletju je bil del Hanze, tukajšnji grad pa je eden izmed najbolj impresivnih utrdb na območju Baltika. Lahko se odpravite na sprehod čez ruševine mogočnih zidov (doplačilo) ali pa si ogledate staro pivovarno, kjer so do nedavnega varili isto imensko pivo (Cesis). Moderna pivovarna je sicer zunaj mesta, njihove proizvode pa lahko preizkusite tudi v mestnih lokalih. Zvečer prispemo v Estonijo, mestece Tartu, kjer se nastanimo v hotelu. Večerja (doplačilo) in nočitev.

6.DAN: TARTU – TALIN
Dopoldne si najprej ogledamo mesto. Tartu je zaradi svoje prestižne univerze (ki jo je že v 17.stoletju ustanovil švedski kralj Gustav Adolf) imenovan tudi intelektualna prestolnica Estonije. Sprehod nas bo vodil od neoklasicistične mestne hiše (pred njo je mestni trg, ki ga krasi vodnjak s kipom dveh študentskega para, ujetega v poljubu), mimo rektorata univerze, čez čudoviti park imenovan Katedralni grič. Ruševine nekoč mogočne katedrale so obnovili in služijo kot univerzitetna knjižnica, znotraj parka pa je tudi spomenik najbolj znanemu diplomantu Tartujske univerze. Karl Ernst Von Baer je imel velik vpliv na Charlesa Darwina (čeprav je bil precej kritičen do njegove teorije evolucije). Po ogledih se skozi narodni park Laheema s postankom v mestecu Palmse odpravimo proti Talinu. Čas za večerjo (doplačilo) in nočitev v Talinu.

7.DAN: TALIN – HELSINKI
Zjutraj nadaljujemo z ogledi Talina. Obiščemo grajski grič, kjer se nahaja baročni grad, pravoslavna katedrala Aleksander Nevskij ter estonski parlament. Nato se še enkrat izgubimo v blodnjaku srednjeveškega mesta. Sprehodimo se čez ozki prehod med dvema ulicama, imenovan po cerkvi svete Katarine, ob kateri teče. Vegasti tlak, volte, trgovinice in obrtniške delavnice. Tu najbolje začutimo srednjeveški značaj mesta. Za konec morda obiščete muzej lekarništva, ali pa se sprehodite po srednjeveškem obzidju. Popoldan se vkrcamo na trajekt, ki nas popelje nazaj v Helsinke, kjer se nastanimo v hotelu. Čas za večerjo (doplačilo) in nočitev.

8.DAN: HELSINKI
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo podali v (finsko) savno ter potem v odprti bazen (doplačilo) nekateri pa zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

V ceno je vključeno:

 • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
 • avtobusni prevoz po programu
 • 7 prenočevanj z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4*
 • trajekt Helsinki- Talin -Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil
 • vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za voznike in vodnike

Možna doplačila (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 210 €
 • polpenzion 165 € (minimalno število prijav 20)

Možna doplačila na licu mesta:

 • Rundale palača 8eur/Turaida grad 4/Cesis grad 6eur / Sigulda grad 4.5 eur

Popust:

 • 45 eur za otroka do 12. leta v sobi z 2 odraslima osebama, 30 z tretjo odraslo osebo v sobi.

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

4) FLIGHT ONLY (ČARTER LJUBLJANA – HELSINKI)

TERMIN: 18.2. – 25.2.2023

Cena že za 269 EUR/osebo

V ceno je vključena ročna + oddana prtljaga. Dodatek za gorivo je že vračunan v ceni. Čarter je direktni.

Za rezervacijo ali informacije nam pišite na rezervacije@posvetu.si

Več ponudbe:

!!ZNIŽANO!! Zelenortski otoki: čarter z Brnika 4.2. in 18.3.

Zelena Madeira – čarter z Brnika za novo leto!

Zavarovanje za brezskrbno potovanje:

Varno na poti: riziko odpovedi in zdravstveno zavarovanje

Leave a Reply

Your email address will not be published.