Covid-19 oz. koronavirus je v tem trenutku naša življenja postavil na glavo, močno pa je ohromil predvsem potovanja. V tem članku smo za vse popotnike zbrali informacije glede letalskega prometa, prestopanja mej, obenem pa objavljamo tudi sporočila dveh organizatorjev potovanj, ki vam omogočata povračilo denarja za dopustovanje oz. prestavitev le-tega. Vsekakor pa v tem trenutku velja, da ostanete doma oz. niste zunaj v stiku z drugimi ljudmi, če le to ni nujno potrebno.  Po neuradnih informacijah je trenutno verjetno zadnji čas za vse, ki se v naslednjem mesecu želite vrniti nazaj v Slovenijo, saj obstaja velika možnost, da leti v Evropo iz drugih celin kar nekaj časa ne bodo več možni! Če ste na drugih celinah se obrnite na najbližje slovensko veleposlaništvo ali konzulat, kjer bodo imeli več informacij o možnih načinih prevoza v Slovenijo/EU. Če ste v Rusiji pa si preberite TOLE.

Pogoji in pravila o vračilu denarja, rezervacijah, vstopih v države ter vse druge zadeve, se ves čas spreminjajo, tako da se morate za informacije glede vaše zakupljene storitve obrniti direktno na izvajalca/organizatorja potovanja oziroma na agencijo, kjer ste storitev kupili. Tam boste dobili vse najbolj ažurne podatke!

OBVESTILA ORGANIZATORJEV, s katerimi sodelujemo (vsak organizator za svoje produkte določi svoja pravila glede stornacij in možnih prestavitev potovanj):

ETI (23.3.2020) je ustavil vse odhode letal do 30.4.2020. Do takrat bo rezervacija brezplačno odpovedana ali prestavljena do jeseni 2021. Celotne pogoje za prestavitev si preberite spodaj (na dnu novice)

ETI (17.3.2020) svojim potnikom za odhode v Egipt, do vključno 3.4.2020, ponuja možnost brezplačne odpovedi za vse nove rezervacije in izdaja vrednostnega bona v višini 100% vplačanega zneska, ki se ga lahko koristi za potovanja do 30.6.2021.

Palma (17.3.2020) ponuja svojim potnikom možnost brezplačne odpovedi ali prestavitve do 30.4.2020 za vse nove rezervacije (najmanj 30 dni pred odhodom na počitnice). Za tiste, ki imajo rezervacijo, do vključno 3.4.2020, ponuja izdajo vrednostnega bona v višini 100% vplačanega zneska, ki se ga lahko koristi za potovanja do 30.6.2021.

Obvestili v celoti objavljamo še spodaj (na dnu novice).

LETALIŠČE LJUBLJANA

Letališče na Brniku je od torka 17. marca zaprto za vse redne povezave.

Vlada Republike Slovenije je z namenom zajezitve širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 prepovedala opravljanje zračnih prevozov v Republiki Sloveniji. Izvajanje rednih letalskih potniških povezav v EU prostoru z/na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je zato začasno ustavljeno, in sicer od 17.3.2020 od 00:00 do 30.3.2020 do 24:00. Mednarodni zračni prevoz iz držav ali v države, ki niso članice EU, pa je prepovedan od 17.3. od 00:00 do nadaljnjega. Z morebitnimi novimi informacijami vas bomo seznanjali sproti.
Prepoved ne velja za tovorni promet, posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov in posamezne lete državnih zrakoplovov, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene.
Potnike obveščamo, da so vsi leti v omenjenem obdobju odpovedani. Vsem, ki bi morali v naslednjih dneh potovati prek ljubljanskega letališča, svetujemo, da se za podrobnejše informacije obrnejo na letalskega prevoznika ali prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. Več si lahko preberete TUKAJ.

VSTOP/IZSTOP IZ DRŽAVE

ITALIJA:

Slovenija je 11.3. zaprla mejo z Italijo, vstop in izstop iz države pa je izjemoma dovoljen le na šestih mejnih prehodih (Rateče, Robič,  Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok), kjer so prisotne ekipe policije in zdravstvenih delavcev. S seboj je potrebno imeti novo potrdilo o negativnem izvidu na Covid-19 ali pa ob vstopu ne kažete znakov obolenj, vaša temperatura pa je nižja od 37,5 °C. V vsakem primeru pa trenutno odsvetujemo kakršno koli nenujno obliko potovanja!

Vsa bližnja letališča v Italiji so odpovedala več kot 90% svojih letov, v Milanu pa sta deloma odprta le dva terminala.

HRVAŠKA:

Hrvaška uvaja obvezno karanteno (14 dni) za vse potnike, ki prihajajo iz držav z visoko stopnjo epidemije (Italija, Iran, Kitajska, Singapur, Japonska, Južna Koreja, …). Za potnike, ki prehajajo z ostalih držav epidemije (Slovenija, Avstrija, Španija, Francija, Nemčija, Anglija, Nizozemska, Švedska, Malezija, …) je ob znakih obolenja prav tako predvidena karantena (14 dni). Za vstop na Hrvaško je za vse predvidena 14-dnevna samokarantena. Potniki brez znakov obolenja, ki se v zadnjih dveh tednih niso nahajali na območju z visoko stopnjo epidemije, lahko vstopijo v Slovenijo brez karantene.

AVSTRIJA:

Zaprte so meje z Nemčijo, Madžarsko, Poljsko in Slovaško, vstop v državo pa je prepovedan za državljane Italije, Velike Britanije, Rusije ter nekaterih ostalih držav. Od 20. marca je  vstop v prepovedan tudi Slovencem, izjemoma lahko prestopite mejo, če imate s seboj zdravniško potrdilo (negativen test za corono ne sme biti starejši od štirih dni) in za tiste, ki ste v Avstriji zaposleni. Zaprt oz. zaostren je tudi prevoz z vlaki, letališča pa so na zelo nizkih obratih. Nizkocenovnik Laudamotion bo prizemljil svoja letala do 9. aprila, Austrian Airlines pa je letela do 19. marca.

MADŽARSKA:

Madžarska je  zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla meje za potniški promet. Izjema so dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet meja ostaja odprta.

DRUGE DRŽAVE:

Ministrstvo odsvetuje kakršnokoli nenujno pot iz Slovenije v tem trenutku. Države zapirajo letališča, letalske družbe pa na veliko odpovedujejo svoje lete, tako da je najbolj varno počakati na umiritev razmer doma.

LETALSKE DRUŽBE

TURKISH AIRLINES:

Turška letalska družba je odpovedala vse lete v/iz Italije, Kitajske, Irana in Južne Koreje do 1.4.2020. Potniki lahko spremenijo datum potovanja ali zahtevajo vračilo denarja. Vsi potniki, ki bodo kupili letalsko karto, imajo možnost prve spremembe datuma potovanja brezplačno. Če je bila vaša karta kupljena pred 12.3.2020 za potovanje do 31.12.2020, je prva sprememba leta brezplačna vse do začetka potovanja (doplačati morate le razliko v ceni, če je nova letalska karta dražja). Če novega datuma potovanja še ne veste, lahko zaprosite za t.i. “odprto karto” in določite datum potovanja kasneje. Več informacij na spletni strani letalskega prevoznika. Več informacij na 01 888 84 96 ali preko ljuticketing@thy.com. Če boste kupili nove letalske karte v mesecu marcu, boste datum leta lahko brezplačno spremenili do 31.5.2020., pogoji pa so veljavni za lete s pričetkom v celotnem letu 2020 (prihod domov do konca februarja 2021).

LUFTHANSA:

Družba omogoča brezplačno spremembo leta vsem, ki bi morali leteti do 30.4.2020 (vključuje še SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines in Air Dolomiti). Pri Lufthansi lahko let prestavite na odhod do 31.12.2020. Če kupite novo karto v mesecu marcu, lahko (prav tako do konca tekočega leta) brezplačno spremenite termin potovanja. Pri Brussels Airlines so pravkar sporočili, da bodo prizemljili vsa letala od 21. marca do 19. aprila.

AIR FRANCE:

AIR FRANCE ter KLM omogočata brezplačno spremembo datuma leta – to lahko naredite do 31. 3. 2020 in prestavite let do 31.5.2020 ali pa pridobite voucher z veljavnostjo 1 leta, ki ga lahko koristite za enako ali drugo destinacijo. Prav tako lahko prestavite let iz/v Italijo, če je bil let planiran do 30. 4. 2020, in sicer na kasnejši datum odhoda, do vključno 31.5.2020. Za nove rezervacije v mesecu marcu imate čas do 30.9.2020, da preložite datum odhoda brez dodatnih pristojbin. V tem primeru se mora vaše novo potovanje začeti najpozneje 30.11.2020.

QUATAR AIRWAYS:

Katarci omogočajo brezplačno spremembo leta vsem, ki bi morali leteti do 30. 4. 2020. Let lahko prestavite na odhod do 31. 5. 2020. Kupci novih letalskih kart boste do 30. 6. 2020 lahko dobili povrnjen denar ali pa prestavili let (spremembo bo treba nujno sporočiti vsaj 3 dni prej)

OSTALE DRUŽBE:

  • Ryanair je odpovedal vse lete do 8. 4. 2020 v Italiji oz. v/iz Italije, posledično pa so zelo ohromljeni tudi ostali zunanji leti. Do 24. marca nameravajo prizemljiti celotno floto
  • Easyjet je odpovedal vse lete v/iz Italije do 3.4.2020. Tako vam v primeru odpovedanega leta nudijo vračilo denarja ali izbiro drugega leta. Če leta ne odpovedo lahko datum potovanja prestavite ob doplačilu spremembe, v tem primeru vračila denarja ne prejmete
  • Španski nizkocenovnik Volotea je sporočil, da bo potnikom, ki so (bodo) svoje lete kupili pred 6. 4. 2020, in sicer za potovanja med marcem in junijem, omogočil večkratno brezplačno spremembo letov
  • Emirates potnikom nudi spremembo letov (ob doplačilu, če je karta dražja od prvotne) oz. vračilo denarja pod določenimi pogoji. Za kupce novih letalskih kart do konca meseca marca bo družba brezplačno odobrila eno spremembo leta.
  • Air Europa je odpovedala lete v/iz Milana do 31. 3. 2020, za vse ostale lete iz Italije do 31.3.2020 pa nudijo spremembo datuma (ob doplačilu, če je karta dražja od prvotne) ali spremembo destinacije do 15.6.2020
  • Alitalia do začetka aprila ukinja vse lete v/iz Milana. Če ste letalsko karto kupili direktno pri letalskemu prevozniku, jim lahko pišete na documentation@alitalia.com
  • Wizz Air je odpovedal vse lete v/iz Italije do 3.4.2020 in v/iz Izraela od 12. – 23.3.2020
  • SAS za vse letalske karte kupljene pred 12.3.2020, z datumom potovanja do vključno 30.4.2020, nudi brezplačno spremembo leta za potovanja do 20.11.2020 (ob doplačilu, če je karta dražja od prvotne)
  • TAP Portugal za vse nakupe letalskih kart med 8. in 31. marcem nudi brezplačno spremembo letov
  • nizkocenovnik Laudamotion bo vse svoje lete zaustavil do 9. aprila
NASTANITVE

Booking sporoča, da bodo zaradi trenutne situacije s Coronavirusom njihove stranke upravičene do vračil. Vse informacije so objavili TUKAJ.

AIRBNB je prav tako objavil nova pravila odpovedi. Vse informacije so vam v Slovenščini na voljo TUKAJ.

Obvestilo vsem potnikom v zvezi z morebitnimi odpovedmi/spremembami letov: TUKAJ

Glede korona virusa si nujno preberite še TOLE novico, informacije za državljane pa lahko spremljamo tudi na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kaj dejansko pomeni – OSTANI DOMA!

(objavljamo še obvestila organizatorjev potovanj v celoti in nespremenjeni)

Obvestilo organizatorja ETI: (23.3.2020)

Obvestilo organizatorja ETI: (17.3.2020)

Obvestilo organizatorja Palma: (17.3.2020)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.