Obiščite glavno mesto Združenih držav Amerike in si oglejte glavne mestne atrakcije in simbole ZDA, od Bele hiše do Capitola (parlamenta) ter osrednjega parka, ki povezuje vse atrakcije in (brezplačne!) muzeje.

Capitol in Washington memorial

Prijava za izlet je možna preko SPLETNEGA OBRAZCA

Cena izleta s slovenskim spremljevalcem: odrasli 100€, otroci do 12,99 let v spremstvu odraslega 60€

Odhod iz hotela v New Yorku predvidoma ob 7:00 in hoja do železniške postaje (5-10 min). Odhod vlaka ob 7:24 in prihod v Washington ob 10:44.

Peš ogled mesta s slovenskim spremljevalcem mimo vseh glavnih zanimivosti mesta, glede na razpoložljiv čas in interes udeležencev obisk posameznih muzejev (več o možnostih spodaj in v obrazcu).

Odhod nazaj ob 19:40 ali ob 20:30 iz Washingtona ter prihod v New York ob 22:56 ali ob 23:50 (celotna skupina bo šla na en vlak, točno uro sporočimo naknadno, trenutno imamo potrjen kasnejši povratek, čakamo pa na potrditev spremembe na zgodnejši povratek – če bo možno)

Kaj si bomo lahko ogledali v Washingtonu?

Glavne zanimivosti:

 • United States Capitol je dom kongresa ZDA in sedež vlade ter poleg Bele hiše verjetno kader, ki se pojavlja v največ filmih in serijah, ki se dogajajo v Washingtonu. Možen je ogled na vodeni turi, kjer si za začetek ogledate film o ustanovitvi ZDA in gradnji Capitola, potem pa čudovite sobane tudi obiščete. Osrednji del Capitola predstavlja kupola, ki je poslikana s freskami, vse naokrog pa so kipi pomembnih ljudi, ki so soustvarjali zgodovina ZDA ter fotografije največjih bitk in dosežkov v zgodovini ZDA. Dodatno si v času zasedanja lahko ogledate delo parlamenta tudi v živo.

 • Bela hiša je uradna rezidenca predsednika ZDA. Obisk od znotraj žal ni možen, je pa možen ogled iz ulice in iz parka v njeni bližini, ki sega vse do Washington Monumenta (beli obelisk, ki je največja skulptura v Washingtonu) ter naprej vse do Capitola. 
 • Lincoln Memorial je ameriški narodni spomenik posvečen 16-emu predsedniku ZDA Abrahamu Lincolnu. Nahaja se na zahodnem koncu National Mall, pogled od tu pa sega vse do Washington Monumenta in Bele hiše. Ravno s stopnic Lincoln Memoriala je Martin Luther King izrekel svoje znane besede “I have a dream…” v govoru o človekovih pravica 28.avgusta 1963.
 • Muzeji v Washingtonu – Večina muzejev v Washingtonu spada pod Smithsonian Institution, ki je svetovno največji raziskovalni kompleks muzejev. Vse skupaj obsega 19 muzejev in galerij, ki se nahajajo na glavni ulici u Washingtonu in kar je najlepše, vstopnine je brezplačna. Priporočamo naslednje obiske:
  • National Air and Space Museum, ki je eden najbolj obiskanih muzejev na svetu. Nas so navdušile rakete, komandni modul Apollo 11 in ostala vesoljskima plovila, vojna letala ter prvo letalo bratov Wright. Muzej ima tudi planetarij. IMAX kino in simulatorje letenja.
  • National Museum of the American Indian, ki širi znanje in prikazuje življenje in kulturo indijancev. Že sama stavba je zelo lepa, tako od zunaj kot znotraj. V muzeju so razstavljeni kanuji, oblačila in umetniški izdelki indijancev, otroci pa lahko obiščejo posebno indijansko pot, kjer skozi razne dejavnosti spoznajo življenje indijancev in ob tem zbirajo štampiljke.
  • Smithsonian Institution National Museum of Natural History je verjetno eden najbolj zanimivih v vsej družbi muzejev. Kolekcija v muzeju vsebuje preko 126 milijonov primerkov rastlin, živali, fosilov, mineralov, kamnov, meteoritov in zgodovinskih kulturnih izdelkov. Najbolj so nas očarala okostja dinozavrov, mumije, dragi kamni in posebna razstava fotografij National Geographic in ogromen meteorit.
  • Smithsonian American Art Museum, ki vsebuje eno največjih zbirk ameriške umetnosti na svetu. Večji del galerije obsegajo slike portretov, med drugimi tudi vseh ameriških predsednikov, med vsemi slikami pa lahko najdete tu Hopperja in ostale ameriške slikarje vseh časov, tako stare kot moderne umetnosti.

Nekaj nasvetov pred obiskom:

 • Center Washingtona je enostaven za orientacijo in se da prehoditi peš.
 • Vsi glavni muzeji so zastonj, kar pri vstopninah pomeni velik prihranek (v New Yorku je povprečna vstopnina v muzej 25$),
 • Vsi glavni muzeji se nahajajo ob glavni ulici, drug ob drugem, tako da jih je enostavno obiskati.
 • Pred obiskom si oglejte film Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian in raziskovanje Washingtona bo še bolj zabavno

Cena izleta s slovenskim spremljevalcem: odrasli 100€, otroci do 12,99 let v spremstvu odraslega 60€

Cena vključuje prevoz z vlakom iz New Yorka do Washingtona in nazaj ter organizacijo in spremstvo slovenskega spremljevalca na celotnem izletu. V ceni ni vključen lokalni in/ali taksi prevoz v Washingtonu (v osnovnem programu ni predviden, vse se lahko prehodi peš, lahko pa se po želji v eno smer skrajša z vožnjo s posebnim turističnim busem za le 1$ na osebo, po želji/potrebi se lahko organizira tudi taksi prevoz nazaj do železniške postaje) in drugo, kar ni navedeno zgoraj.

Cena velja ob vnaprejšnji rezervaciji in plačilu do 16.1.2024, ob kasnejši rezervaciji se cena lahko zviša v odvisnosti od gibanja cen vozovnic za vlak.

Washington v dveh dneh in pol

 

———————–

Prijava za izlet je preko SPLETNEGA OBRAZCA

Več informacij na e-mailu nba@posvetu.si ali telefon/Viber/WhatsApp 041 373634

Leave a Reply

Your email address will not be published.