Super programi čez zimske šolske počitnice: 1) Magična Laponska in snežno kraljestvo pod severnim sijem 2) Zimska pravljica in lov na severni sij 3) Dežela jezer in trikotnik ob Baltskem morju v družbi Mojce Mavec

V treh različnih programih boste z nami obiskali finsko prestolnico Helsinki, na severu pa mesti Rovaniemi (Božiček) in Kemi, odpravili pa se bomo tudi v Talin (Estonija), Stockholm (Švedska) ter nekatera druga mesta na Finskem. Več o programih si preberite spodaj v članku. Pohitite, kajti število mest je omejenih! Lahko nam pošljete povpraševanje ali pa nam pišete na rezervacije@posvetu.si.

Kdaj: 18.2.2024 – 25.2.2024 

Prevoznik: čarter iz let iz Ljubjane

Cena: od 999€ (popusti za otroke – več spodaj)

Trajanje akcije: do razprodaje prostih mest

Info: Več spodaj

Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

1) Magična Laponska in snežno kraljestvo pod severnim sijem

Cena na osebo že od: 1449€

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

2) Zimska pravljica in lov na severni sij

Cena na osebo že od: 1249€

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

3) Dežela jezer in trikotnik ob Baltskem morju v družbi Mojce Mavec

Cena na osebo že od: 999€

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.


1) Magična Laponska in snežno kraljestvo pod severnim sijem

Cena na osebo že od: 1449€

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

Datum odhoda: 18.2.2024
Čas potovanja: 8 dni | 7 noči
Najmanjše pt. potnikov: 25

1. DAN: LJUBLJANA – HELSINKI
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku bo sledil panoramski ogled severne prestolnice prav posebnega karakterja, ki je leta 2012 prejela prestižen naziv – »svetovna prestolnica oblikovanja«. Sprehodili se bomo po čudovitem mestu, odetem v zimski plašč, ki so jo prvi naselili Švedi in jo takrat poimenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19. stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji), so Helsinki postali prestolnica nove države. Sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključili pa jo bomo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi finski parlament. Zgrajen je bil v tridesetih letih 20. stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika.  Prevoz do hotela in nadaljevanje sprehoda po središču mesta in mestnem pristanišču. Obisk slikovite pokrite tržnice Vanha Kauppahalli, vožnja s panoramskim kolesom, obisk kakšnega od muzejev umetnosti… Za doživetje čisto prave severne pravljice pa bomo lahko obiskali trgovinice z Mumin izdelki. Največja in najnovejša se nahaja v trgovskem centru Forum. Mumini so simpatična pravljična bitja, ki jih je ustvarila finska pisateljica in slikarka švedskega rodu, Tove Jansson. Primarno družino Mumin predstavljajo Muminočka, Muminmama in Mumintrol, ki skupaj s svojo razširjeno družino živijo nadvse harmonično in razburljivo življenje v Dolini Muminov. Njihove dogodivščine lahko danes spremljamo po celem svetu v knjigah, stripih, animacijah, risankah, dramskih predstavah in celo v operi. Mumini sicer zimo radi prespijo, za nas pa bo ta del leta na severu, ko noč kar hitro zamenja dan, zagotovo nekaj pravljičnega in romantičnega, saj nas čaka lov na severni sij. Možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

2. DAN : HELSINKI – TALIN – HELSINKI 
Po zajtrku se bomo odpravili proti pristanišču in vkrcali na potniški trajekt. Sledila bo plovba čez Finski zaliv proti prestolnici Estonije. Že pogled z morja bo v nas zbudil občutek, da se približujemo pravljičnemu mestecu. Staro mestno jedro Talina, srednjeveški biser Evrope, je uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine Unesco. Med sprehodom po tlakovanih uličicah se bomo počutili, kot da smo vstopili v časovni stroj, ki nas je pripeljal v 14. stoletje, med princese in viteze. Z ogledom srednjeveškega bisera bomo pričeli na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovita cerkev Sv. Nikolaja, ki velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Cerkev Sv. Duha je v osnovi gotska iz 13. stoletja, zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa. Njen 159 m visok zvonik je bil nekoč najvišja zgradba na Baltiku. Po ogledu bomo imeli nekaj prostega časa, ki ga bomo namenili kosilu, nakupom spominkov iz jantarja ter samostojnemu raziskovanju prikupnih uličic in trgov. Poiskali bomo razgledno ploščad s čudovitim razgledom na mesto in Finski zaliv ter občudovali obzidje, stolpe in stolpiče, cerkvene zvonike in stopnišča. Pozno popoldne se bomo odpravili proti pristanišču in se vkrcali na trajekt. Sledilo bo potovanje v časovnem stroju v 21. stoletje oziroma udobna plovba proti Helsinkom, kamor bomo prispeli v večernih urah. Prenočevanje.

3. DAN:  HELSINKI – (SUOMENLINNA) – KEMI
Po zajtrku prosti čas do večernega odhoda na glavno železniško postajo. Priporočamo voden izlet (doplačilo) do skupine otokov, imenovanih Suomenlinna (“finska trdnjava “). Zgradbe na otokih so bile prvotno namenjene vojski, otoki pa sos svojim strateškim položajem služili kot odlična točka za nadzor Baltskega morja. Danes je večina otokov v civilni lasti. Sprehod po omrežju utrdb in strelskih jarkov, mimo vojaških barak, ladjedelnice in cerkva, nato pa bo sledil povratek v belo prestolnico, kjer bomo imeli nekaj prostega časa. V duhu zimske pravljice priporočamo »pravljični prigrizek« na prostem. Okus cimetovih rolic in glögija nas ne bo le ogrel, temveč tudi spomnil na božič. Bomo vendarle kmalu na obisku pri Božičku. Proti večeru se bomo odpravili na glavno železniško postajo. Sledila bo udobna nočna vožnja po idilični zimski finski pokrajini proti severu. Prenočevanje na vlaku.

4. DAN: KEMI 
Po zajtrku na vlaku se bomo izkrcali v enem izmed biserov najsevernejše regije Finske, mestecu Kemi, ki leži na koncu Botnijskega zaliva, in je znano kot mesto snežaka in edinega potniškega ledolomilca razreda A1 na svetu. Mestece nas bo očaralo z zgodovinskimi lesenimi stavbami ob sončni obali in kraljevskimi znamenitostmi. Obiskali bomo SnowCastle – največji snežni grad na svetu z razstavo SnowExperience365. Stopili bomo v pravo zimsko pravljico, se sprehodili med čudovitimi ledenimi skulpturami, posedeli ob ledenih mizah, se spustili po ledenem toboganu, občudovali maketo ledolomilca Sampo,… Po obisku bomo nadaljevali z zunanjim ogledom ledolomilca Sampo (za plovbo z ledolomilcem je potrebno doplačilo ter predhodna najava in potrditev). Ledolomilec Sampo je edini potniški ledolomilec razreda A1 super na svetu in je hkrati ena najbolj znanih turističnih znamenitosti na Finskem. V popoldanskih urah se bomo lahko tisti bolj avanturistične narave na motornih saneh odpravili na 1,5-urni snežni safari (doplačilo). Večerni sprehod po mestu, možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

5. DAN: KEMI – ROVANIEMI 
Po zajtrku se bomo odpravili proti prestolnici Laponske, Rovaniemiju. Pot nas bo peljala skozi snežno pokrajino do živalskega parka Ranua. Ranua Wildlife Park je živalski park, specializiran za arktične in severne živalske vrste. Prostorne ograde za živali se nahajajo sredi severnega iglastega gozda, ki je tudi naravno okolje večine vrst, ki tam živijo. V živalskem parku je približno 50 severnih in arktičnih živalskih vrst ter približno 150 posameznih živali, kot so: polarni in rjavi medved, risi, lisice, mošusni vol, losi ter številne ptice, če omenimo samo nekatere. Nadaljevanje poti do Rovaniemija, kjer bo sledila prijava v hotel. Zvečer priporočamo, da se nam pridružite v lovu na severni sij oziroma »auroro borealis« (doplačilo). Okoli 19.30 se bomo v spremstvu vodnika odpeljali iz mesta do točke, kjer se ponujajo najboljši razgledi na odprto nebo. V pričakovanju severnega sija bomo ob ognju pekli klobasice in se pogreli s čajem. Še preden se bomo vrnili v hotel, bomo ugotovili, pod kako srečno zvezdo smo rojeni. Izlet se izvaja v večerno nočnih urah in je za mlajše otroke lahko naporen. Možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

6. DAN: ROVANIEMI 
Po zajtrku priporočamo poldnevno arktično avanturo (doplačilo), ki se bo pričela z obiskom farme haskijev in vožnjo (1 km, pribl. 5-7 minut) z vprego s haskiji. Sani vleče od 4 do 5 haskijev, ki vam bodo ponudili resnično vznemirljiv zorni kot za odkrivanje idilične pokrajine. Arktična avantura se bo nadaljevala z obiskom farme jelenov, kjer nam bodo predstavili njihov način življenja in nas poučili o vzreji severnih jelenov. Za konec se bomo zapeljali še z jelenjo vprego (600 m) in slavnostno prečkali polarni krog. Popoldan se lahko odločite za bolj poglobljen husky safari (1urni), kjer vas prijazen lajež haskijev pozdravi na domači kmetiji, a takoj ko se pasji safari odpelje s kmetije, se psi umirijo in začnejo delati. Uživajte v okoliški naravi in ​​sankanju v tišini. Ustavite se za oddih v divjini in fotografirajte. Vozimo dve osebi na ekipo, vendar obstaja možnost zamenjave voznika na poti. Povprečna dolžina poti je 5-7 km, vendar lahko vremenske razmere in spretnosti udeležencev vplivajo na dolžino vožnje. Tisti bolj umirjeni hedonisti se bomo namesto vožnje s haskiji odločili za obisk finske savne ali muzej Artikum. Možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

7. DAN: ROVANIEMI – HELSINKI 
Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili proti liniji severnega tečajnika, kjer se nahaja Božičkova vasica, kjer ima svojo pisarno eden in edini – Božiček. Božička bomo lahko obiskali, z njim poklepetali in mu zaupali svoje želje. Odpravili se bomo na Božičkovo pošto, kjer bomo tisti najbolj hudomušni domačim poslali božično voščilnico (z zamudo). Čas bo še za nakupe kakšnih spominkov, seveda božičnih, objavo fotografij severnega sija na socialnih omrežjih, za vročo čokolado in ingverjeve kekse, nato pa bomo pot nadaljevali proti letališču. V večernih urah se bomo odpravili proti železniški postaji in krenili na romantično pot z vlakom proti Helsinkom.

8. DAN: HELSINKI – LJUBLJANA
Po zajtrku na vlaku se bomo izkrcali v Helsinkih, prosto do odhoda na letališče, lahko pa bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice v spremstvu vodnika. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo seveda podali v finsko savno in nato v zunanji bazen, nekateri pa bomo zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana – Helsinki – Ljubljana
 • letališke pristojbine
 • avtobusni prevoz in zunanje oglede po programu
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Helsinkih
 • 2 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Rovaniemiju
 • 1 x nočitev z zajtrkom v dvopoteljni sobi v hotelu 3*/4* v Kemiju
 • nočna vožnja z vlakom Helsinki – Kemi in Rovaniemi – Helsinki v dvoposteljni kabini
 • vstopnica v SnowExperience365/SnowCastle
 • izlet v živalski park Ranua
 • trajekt Helsinki – Talin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil
 • vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za voznike in vodnike

Možna doplačila (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 625 EUR
 • doplačilo za manjšo skupino od 24-29 oseb: 60 EUR
 • doplačilo za manjšo skupino od 30-40 oseb: 40 EUR
 • večerje (1,3,4,5,7. dan) 200 EUR
 • izlet otoki Soumenlinna s spremstvom vodnikov 20 EUR
 • izleti v Rovaniemiju (ob prijavi najmanj 20 potnikov/Artična avantura min 15 potnikov)*

*Pravljična doživetja v Rovaniemiju:

 • izlet Aurora Borealis: odrasli 90 EUR/osebo; izlet se izvaja v večerno nočnih urah in ni primeren za mlajše otroke
 • izlet poldnevna arktična avantura (obisk jelenje farme in vožnja z jelenjo vprego, obisk farme haskijev in mini haski safari): odrasli 195 EUR/osebo, otroci do 12 let 165 EUR/osebo (min 15 potnikov)
 • izlet – dvourni safari z motornimi sanmi v Kemiju (cena na osebo ob prijavi dveh oseb hkrati): 130 EUR/osebo; doplačilo za 1 osebo na motornih saneh: 90 EUR/osebo
 • dvourni haski safari: odrasli 190 EUR/osebo, do 12 let 140 EUR/osebo; izlet ni primeren za mlajše otroke

Možna doplačila na licu mesta:

 • vstopnina Arktikum: odrasli pribl. 13 EUR/osebo, otroci 7-15 let pribl. 6 EUR/osebo, otroci do 7. leta BREZPLAČNO

Popust:

 • 280 EUR za 3. osebo v triposteljni sobi/kabini na dodatnem ležišču
 • 100 EUR za 4. osebo v štiriposteljni sobi*
 • 100 EUR za otroka do 12. leta na osnovnem ležišču v spremstvu enega odraslega

*na programu ni na voljo štiriposteljnih kabin na vlaku, popust za štiriposteljno sobo se nanaša le na sobe, medtem ko bodo potniki na vlaku potovali v dveh dvoposteljnih kabinah

Opomba:

 • Triposteljne in štiriposteljne sobe so na vprašanje
 • Strošek goriva je vključen glede na trenutne cene naftnih November 2023

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

2) Zimska pravljica in lov na severni sij


Cena na osebo že od: 1249€

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

Datum odhoda: 18.2.2024
Čas potovanja: 8 dni | 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 25

1. DAN: LJUBLJANA – HELSINKI
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku bo sledil panoramski ogled severne prestolnice prav posebnega karakterja, ki je leta 2012 prejela prestižen naziv – »svetovna prestolnica oblikovanja«. Sprehodili se bomo po čudovitem mestu, odetem v zimski plašč, ki so jo prvi naselili Švedi in jo takrat poimenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19. stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji), so Helsinki postali prestolnica nove države. Sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključili pa jo bomo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi finski parlament. Zgrajen je bil v tridesetih letih 20. stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika.  Prevoz do hotela in nadaljevanje sprehoda po središču mesta in mestnem pristanišču. Obisk slikovite pokrite tržnice Vanha Kauppahalli, vožnja s panoramskim kolesom, obisk kakšnega od muzejev umetnosti… Za doživetje čisto prave severne pravljice pa bomo lahko obiskali trgovinice z Mumin izdelki. Največja in najnovejša se nahaja v trgovskem centru Forum. Mumini so simpatična pravljična bitja, ki jih je ustvarila finska pisateljica in slikarka švedskega rodu, Tove Jansson. Primarno družino Mumin predstavljajo Muminočka, Muminmama in Mumintrol, ki skupaj s svojo razširjeno družino živijo nadvse harmonično in razburljivo življenje v Dolini Muminov. Njihove dogodivščine lahko danes spremljamo po celem svetu v knjigah, stripih, animacijah, risankah, dramskih predstavah in celo v operi. Mumini sicer zimo radi prespijo, za nas pa bo ta del leta na severu, ko noč kar hitro zamenja dan, zagotovo nekaj pravljičnega in romantičnega, saj nas čaka lov na severni sij. Možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

2. DAN: HELSINKI – TALIN – HELSINKI 
Po zajtrku se bomo odpravili proti pristanišču in vkrcali na potniški trajekt. Sledila bo plovba čez Finski zaliv proti prestolnici Estonije. Že pogled z morja bo v nas zbudil občutek, da se približujemo pravljičnemu mestecu. Staro mestno jedro Talina, srednjeveški biser Evrope, je uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine Unesco. Med sprehodom po tlakovanih uličicah se bomo počutili, kot da smo vstopili v časovni stroj, ki nas je pripeljal v 14. stoletje, med princese in viteze. Z ogledom srednjeveškega bisera bomo pričeli na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovita cerkev Sv. Nikolaja, ki velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Cerkev Sv. Duha je v osnovi gotska iz 13. stoletja, zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa. Njen 159 m visok zvonik je bil nekoč najvišja zgradba na Baltiku. Po ogledu bomo imeli nekaj prostega časa, ki ga bomo namenili kosilu, nakupom spominkov iz jantarja ter samostojnemu raziskovanju prikupnih uličic in trgov. Poiskali bomo razgledno ploščad s čudovitim razgledom na mesto in Finski zaliv ter občudovali obzidje, stolpe in stolpiče, cerkvene zvonike in stopnišča. Pozno popoldne se bomo odpravili proti pristanišču in se vkrcali na trajekt. Sledilo bo potovanje v časovnem stroju v 21. stoletje oziroma udobna plovba proti Helsinkom, kamor bomo prispeli v večernih urah. Prenočevanje.

3. DAN:  HELSINKI – (SUOMENLINNA) – ROVANIEMI
Po zajtrku sledi prosti čas do večernega odhoda na glavno železniško postajo. Priporočamo voden izlet (doplačilo) do skupine otokov, imenovanih Suomenlinna (“finska trdnjava “). Zgradbe na otokih so bile prvotno namenjene vojski, otoki pa sos svojim strateškim položajem služili kot odlična točka za nadzor Baltskega morja. Danes je večina otokov v civilni lasti. Sprehod po omrežju utrdb in strelskih jarkov, mimo vojaških barak, ladjedelnice in cerkva, nato pa bo sledil povratek v belo prestolnico, kjer bomo imeli nekaj prostega časa. V duhu zimske pravljice priporočamo »pravljični prigrizek« na prostem. Okus cimetovih rolic in glögija nas ne bo le ogrel, temveč tudi spomnil na božič. Bomo vendarle kmalu na obisku pri Božičku. Proti večeru se bomo odpravili na glavno železniško postajo. Sledila bo udobna nočna vožnja po idilični zimski finski pokrajini proti severu. Prenočevanje na vlaku.

4. DAN: ROVANIEMI 
Po zajtrku na vlaku se bomo izkrcali v prestolnici Laponske, Rovaniemiju, ter se odpravili do hotela. Že na prvi pogled nam bo jasno, da smo v domačem mestu najbolj znane finske osebnosti, Božička, ter najbolj slavnega naravnega pojava, severnega sija. Naj se pravljica začne. Priporočamo obisk severnega živalskega vrta v Ranui (doplačilo), kjer bomo v naravnem okolju gozda lahko opazili sivega volka, losa, snežno sovo, polarnega medveda, jelene in številne druge živalske vrste. V Rovaniemiju ne smete izpustiti obiska muzeja in znanstvenega središča Arktikum, kjer bomo skozi zgodovino, naravo in kulturo spoznavali, kaj pomeni življenje na severu. Na Laponskem sonce v februarju zaide med 16. in 17. uro, kar pomeni, da se plan lova na severni sij začne vsak dan že pred večerjo. Edinstven naravni pojav je povezan s Sončevim vetrom in magnetnim poljem Zemlje. Trčenje solarnih delcev z zgornjimi deli zemeljskega ozračja sproži reakcijo, ki jo z obličja Zemlje vidimo kot sijaj svetlobe različnih oblik, običajno smaragdno zelene barve. V polarnem območju se severni sij pojavlja od septembra do aprila, na vidnost tega osupljivega svetlobnega pojava pa vpliva več dejavnikov, kot so jasnost neba, lokacija in vpliv mestnih luči. Ter pod kakšno srečno zvezdo smo rojeni. Možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

5. DAN: ROVANIEMI 
Po zajtrku prosto za nadaljevanje zimske pravljice v prestolnici Laponske. Priporočamo poldnevno arktično avanturo (doplačilo), ki se bo pričela z obiskom farme haskijev in vožnjo (1 km, pribl. 5-7 minut) z vprego s haskiji. Sani vleče od 4 do 5 haskijev, ki vam bodo ponudili resnično vznemirljiv zorni kot za odkrivanje idilične pokrajine. Arktična avantura se bo nadaljevala z obiskom farme jelenov, kjer nam bodo predstavili njihov način življenja in nas poučili o vzreji severnih jelenov. Za konec se bomo zapeljali še z jelenjo vprego (600 m) in slavnostno prečkali polarni krog. Popoldan se bomo lahko tisti bolj avanturistične narave na motornih saneh odpeljali v osrčje laponske narave (doplačilo). Ta prav posebna vožnja nas bo vodila po poteh zamrznjenih rek, zasneženih gozdov, dolin in hribov, od koder se nam bodo odpirali čudoviti razgledi. Tisti bolj umirjeni hedonisti se bomo namesto adrenalinske vožnje skozi finski gozd odločili za obisk finske savne. Možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

6. DAN: ROVANIEMI 
Po zajtrku prosto za nadaljevanje zimske pravljice v prestolnici Laponske. Priporočamo obisk Artičnega Snow Hotela enega največjih snežnih hotelov na svetu. Snežni hotel je vsako leto nekoliko drugače izklesan. Stene in pohištvene površine v teh edinstvenih sobah so okrašene z umetninami in skulpturami iz ledu in snega pod vplivom svetlobnih učinkov. Med obiskom bomo obiskali več so, ledeni bar, ledeno restavracijo in snežno savno (doplačilo). Dan bomo zaključili v stilu »enkrat v življenju…« Priporočamo namreč, da se nam pridružite v lovu na severni sij oziroma »auroro borealis« (doplačilo). Okoli 19.30 se bomo v spremstvu vodnika odpeljali iz mesta do popolne točke, kjer se ponujajo najboljši razgledi na odprto nebo. V pričakovanju severnega sija bomo ob ognju pekli klobasice in se pogreli s čajem. Še preden se bomo vrnili v hotelu, bomo ugotovili, pod kako srečno zvezdo smo rojeni. Izlet se izvaja v večerno nočnih urah je za mlajše otroke lahko naporen. Možnost večerje (doplačilo) in prenočevanje.

7. DAN: ROVANIEMI – HELSINKI 
Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili proti liniji severnega tečajnika, kjer se nahaja Božičkova vasica, kjer ima svojo pisarno eden in edini – Božiček. Božička bomo lahko obiskali, z njim poklepetali in mu zaupali svoje želje. Odpravili se bomo na Božičkovo pošto, kjer bomo tisti najbolj hudomušni domačim poslali božično voščilnico (z zamudo). Čas bo še za nakupe kakšnih spominkov, seveda božičnih, objavo fotografij severnega sija na socialnih omrežjih, za vročo čokolado in ingverjeve kekse, nato pa bomo pot nadaljevali proti letališču. V večernih urah se bomo odpravili proti železniški postaji in krenili na romantično pot z vlakom proti Helsinkom.

8. DAN: HELSINKI – LJUBLJANA
Po zajtrku na vlaku se bomo izkrcali v Helsinkih, prosto do odhoda na letališče, lahko pa bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice v spremstvu vodnika. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo seveda podali v finsko savno in nato v zunanji bazen, nekateri pa bomo zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

*Pravljična doživetja v Rovaniemiju:

 • AURORA BOREALIS (3 ure)

Severni sij, znan tudi kot Aurora Borealis, je mogoče opazovati v polarnem območju sveta. Zato nam naša lokacija na polarnem krogu daje najboljše možnosti, da ga uspemo videti. V družbi vodnika se boste s transferjem odpeljali iz mesta (okoli 19.30 ure) do popolne točke, kjer se ponujajo najboljši razgledi na odprto nebo. V pričakovanju Aurore bomo ob ognju pekli klobasice in se pogreli s čajem. Izlet se izvaja v večerno nočnih urah je za mlajše otroke lahko naporen.

Cena vključuje: zimska oblačila, transfer, pečene klobasice, topel napitek in spremstvo vodnika

 • RANUA ZOO

Ranua Wildlife Park je živalski park, specializiran za arktične in severne živalske vrste. Prostorne ograde za živali se nahajajo sredi severnega iglastega gozda, ki je tudi naravno okolje večine vrst, ki tam živijo. V živalskem parku je približno 50 severnih in arktičnih živalskih vrst ter približno 150 posameznih živali kot so polarni in rjavi medved, risi, lisice, mošusni vol, losi ter številne ptice, če omenimo samo nekatere. Živalski park ponuja nepozabna doživetja za vse starosti.

Cena vključuje: transfer, vstopnino v park in spremstvo vodnika

 • ARKTIČNA AVANTURA

Poldnevna arktična avantura, ki se bo pričela z obiskom farme haskijev in vožnjo (1 km, pribl. 5−7 minut) s haskiji. Sani vleče od 4 do 5 haskijev, ki vam bodo ponudili resnično vznemirljivi zorni kot za odkrivanje idilične pokrajine. Arktična avantura se bo nadaljevala z obiskom farme jelenov, kjer vam bodo predstavili njihov način življenja in vas poučili o vzreji severnih jelenov. Za konec se boste zapeljali še z jelenjo vprego (600 m) in slavnostno prečkali polarni krog.

Cena vključuje: transfer, obisk farme huskijev in jelenov, vožnjo s huskiji in jeleni in spremstvo vodnika

 • SNOWMOBILE SAFARI (2 uri)

Vožnja z motornimi sanmi po zasneženi pokrajini je nepozabno doživetje. Ta prav posebna vožnja vas bo peljala po poteh zamrznjenih rek, zasneženih gozdov, dolin in hribov, od koder se vam bodo odpirali čudoviti razgledi. Med postankom se lahko pogrejete s toplim napitkom ali zgolj uživate v tišini divjine.

Cena vključuje: zimska oblačila, vožnjo z motornimi sanmi, topel napitek in spremstvo lokalnega vodnika

POMEMBNO: za vožnjo motornih sani potrebujete veljavno vozniško dovoljenje B kategorije; v kolikor je na motornih saneh le 1 oseba je potrebno doplačilo za single use uporabo. Otroci, ki plačajo otroško ceno sedijo v saneh, ki so priklopljene na motorne sani in jih zaradi varnosti upravlja lokalni vodnik. Če otrok plača odraslo ceno, potem sedi kot odrasla oseba tudi na motornih saneh, vendar samo v primeru, da je višji od 140 cm.

 • HUSKY SAFARI (2 uri)

Prijazen lajež haskijev vas pozdravi na domači kmetiji, a takoj ko se pasji safari odpelje s kmetije, se psi umirijo in začnejo delati. Uživajte v okoliški naravi in ​​sankanju v tišini. Ustavite se za oddih v divjini in fotografirajte. Vozimo dve osebi na ekipo, vendar obstaja možnost zamenjave voznika na poti. Povprečna dolžina poti je 10 km, vendar lahko vremenske razmere in spretnosti udeležencev vplivajo na dolžino vožnje.

Izlet ni primeren za otroke.

Cena vključuje: zimska oblačila, transfer, obisk farme huskijev, 45-60 min huski safarija 7-10 km, 2 osebi na ekipo, topel napitek in vodenje/spremstvo v angleščini

OSNOVNI PROGRAM:

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana – Helsinki – Ljubljana
 • letališke pristojbine
 • avtobusni prevoz in zunanje oglede po programu
 • 2 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Helsinkih
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Rovaniemiju
 • 2x nočna vožnja z vlakom Helsinki – Rovaniemi – Helsinki v dvoposteljni kabini z zajtrkom
 • trajekt Helsinki – Talin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil
 • vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za voznike in vodnike

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 430 €
 • večerje (1,3,4,5,7. dan) 200 EUR
 • izlet otoki Soumenlinna s spremstvom vodnikov 20 EUR
 • izleti v Rovaniemiju (ob prijavi najmanj 20 potnikov/Artična avantura min 15 potnikov)*

*Pravljična doživetja v Rovaniemiju:

 • avtobusni izlet v živalski vrt Ranua z vstopnino: odrasli 65 EUR/osebo, otroci do 12 let 49 EUR/osebo
 • izlet Aurora Borealis: odrasli 90EUR/osebo; izlet se izvaja v večerno nočnih urah in ni primeren za mlajše otroke
 • izlet poldnevna arktična avantura (obisk jelenje farme in vožnja z jelenjo vprego, obisk farme haskijev in mini haski safari): odrasli 195EUR/osebo, otroci do 12 let 165EUR/osebo (min 15 potnikov)
 • izlet – dvourni safari z motornimi sanmi (cena na osebo ob prijavi dveh oseb hkrati):125EUR/osebo; doplačilo za 1 osebo na motornih saneh: 90 EUR/osebo
 • dvourni haski safari: odrasli 190EUR/osebo, do 12 let 140EUR/osebo; izlet ni primeren za mlajše otroke
 • obisk snežnega hotela Artic Snow Hotel s transferjem 72 EUR/osebo, otroci do 12 let 60 EUR/osebo

Možna doplačila na osebo (v kraju samem):

 • vstopnina Arktikum: odrasli pribl. 13 EUR/osebo, otroci 7-15 let pribl. 6 EUR/osebo, otroci do 7. leta BREZPLAČNO

Popusti:

 • 200 EUR za prvega otroka do 10. leta na dodatnem ležišču v spremstvu dveh odraslih
 • 165 EUR za 3. in 4. osebo v štiriposteljni sobi
 • 100 EUR za otroka do 12. leta na osnovnem ležišču v spremstvu enega odraslega

Opomba:

 • Triposteljne in štiriposteljne sobe so na vprašanje
 • Strošek goriva je vključen glede na trenutne cene naftnih derivatov

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

3) Dežela jezer in trikotnik ob Baltskem morju v družbi Mojce Mavec


Cena na osebo že od: 999€

Več o programu ter cenah spodaj v prispevku. Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

Datum odhoda: 18.2.2024
Čas potovanja: 8 dni | 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 25

1.DAN: LJUBLJANA – HELSINKI /
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku v glavnem mestu Helsinki se bomo najprej odpravili do hotela. Po nastanitvi v hotelu bomo imeli prosto popoldne za raziskovanje »bele prestolnice«.. Izvor imena ni povsem jasen, saj so ga prvotno naselili švedski naseljenci, ki so ga imenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19.stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji) so Helsinki postali prestolnica nove države in sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Finska je dala svetu tudi dva izjemna arhitekta, Alvar Aalto in Eero Saarinen, ki sta v mnogočem zaznamovala razvoj moderne arhitekture v svetu. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključimo pa jo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi Finski parlament. Zgrajen v tridesetih letih dvajsetega stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika. Čas za večerjo (doplačil), dan pa lahko zaključite še s šilcem finske vodke, finske nacionalne pijače.

2. DAN: HELSINKI – HÄMEENLINNA -TAMPERE – TURKU / zajtrk
Finska je pogosto romantično imenovana »dežela tisočerih jezer« (v resnici jih ima več kot 180.000), katerih je večina v osrednjem delu, znanem kot jezerska pokrajina oziroma Lakeland. Po zajtrku se bomo podali na pot po prostranih ravninah dežele tisočerih jezer proti regiji Pirkanmaa. Čaka nas pot proti mestu Tampere s kratkim postankom ob dolgem ozkem jezeru Vanajavesi v mestu Hämeenlinna, ki slovi po trdnjavi iz rdeče opeke, v kateri je danes muzej.  Od tu nadaljujemo s panoramsko vožnjo mimo številnih jezer proti drugemu največjemu mestu Tampere, ki je popolnoma obdan z jezeri. Mesto je bilo nekoč zelo industrijsko, danes pa je veliko starih tovarn iz opeke, bombažnih mlinov in skladišč preoblikovanih v umetnostne prostore, restavracije in bare. Sledi sprehod po mestu in čas za kosilo. Nato pa se podamo proti zahodni Finski obali, v mesto Turku, nekdanjo prestolnico, ki je primat izgubila v 20. stoletju v boju s Helsinki. Med sprehodom skozi mesto bomo občutili prisotnost švedske kulture, saj so dogajanja v času pod švedsko in rusko vlado izoblikovala edinstven način življenja in svojevrsten odnos do preostalih delo države. V kolikor bo dopuščal čas si ogledamo katedralo. Pozno popoldan se bomo vkrcali na ladjo in odpluli proti Stockholmu. Nočna plovba.

3. DAN: STOCKHOLM – SIGTUNA -UPPSALA – STOCKHOLM / zajtrk
V jutranjih urah bomo pluli skozi čudovit arhipelag švedskih otokov do švedske prestolnice Stockholm.  Stockholm velja za enega najlepših svetovnih mest, ki se je razvilo na stičišču jezera Mälaren in Baltika ter se do danes razraslo na številne otoke v arhipelagu. Zajtrk na ladji. Po izkrcanju sledi izlet v starodavno vikinško prestolnico Sigtuna, kjer si ob jezeru Mälaren privoščimo krajši počitek. Nadaljujemo v mirno univerzitetno mestece Uppsala, kjer domuje najstarejša skandinavska univerze, ki je od obstoja gostila veliko slavnih znanstvenikov. Najbolj znan je gotovo Carl Linnaeus, ki ga poznamo kot pionirja proučevanj rastlinskih vrst. Njegov vrt, ki ga je urejal sam, še vedno »živi« in je na voljo za ogled.  Poleg Linneausovega vrta  se nad mestom dvigata dve mogočni stavbi – katedrala in grad. Sledi sprehod skozi mesto, kjer nas bodo očarale lesene hišice, posejane na hrbu, do gradu se bomo sprehodili skozi čudovit mestni park. Po ogledu sledi vožnja do hotela v Stockholmu. Sled ogled najstarejšega otoka – Gamla Stan srce mesta, kjer med tlakovanimi srednjeveškimi ulicami stoji kraljeva palača, uradna rezidenca kraljeve družine francoskih korenin. Gamla stan očara s svojo specifično atmosfero ozkih tlakovanih ulic, polnih trgovinic  s spominki, prijetnih srednjeveško opremljenih kavarn in izjemno ohranjenih slikovitih srednjeveških hiš.. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro Gamla Stan in si ogledali kraljevo palačo, parlament Riksdag, trg Riddarhustorget, otok vitezov Riddarholmen s stolnico (zunanji ogledi).

4. DAN: STOCKHOLM / zajtrk
Po zajtrku bomo dan namenili prestolnici. Na raziskovanje se bomo odpravili z javnim mestnim prevozom. Dopoldne bomo nadaljevali z ogledi po Gamla stanu, se odpravili na živilsko tržnico Saluhall in nadaljevalii do polotoka Djurgarden, kjer se nahaja eden najbolj zanimivih muzejev na svetu – Vasa muzej. Vasa je edina ohranjena švedska vojna ladja iz 17. stoletja., ki se je polno opremljena in natovorjena potopila na svoji prvi plovbi leta 1628. Ladjo so pred dobrimi petdesetimi leti dvignili iz morskih globin in je danes ena glavnih atrakcij v Skandinaviji. Čas za kosilo. Nadaljujemo do najstarejšega muzeja na prostem Skansen, kjer si lahko ogledamo preko 150 modelov hiš in drugih zgradb v naravnih velikostih iz vseh predelov Švedke, zato muzej večkrat poimenujejo »Švedska v malem«. Za ljubitelje umestnosti in glasbe se bomo nato odpravili do muzeja pop skupine ABBA, kjer si bomo v interaktivnem muzeju z neprekinjeno glasbeno spremljavo ogledovali oblačila, besedila, muzikale in filme glasbene skupine ABBA. . Čaka nas še ogled mestne hiše, s tremi kronami na vrhu, kamor se lahko tudi povzpnemo in uživamo v odličnem razgledu. Vrnitev v hotel in nočitev.

5. DAN: STOCKHOLM – nočna plovba v TALLIN / zajtrk
Po zajtrku prosto za individualno raziskovanje Stockholma, lahko pa se odpravite na poldnevni izlet do  otoka Lovon, kjer domuje kraljeva palača Drottningholm (izlet bo izveden v kolikor bo omogočen dostop do palače). Drottningholm je zasebna rezidenca švedske kraljeve družine, ki je bila zgrajena v poznem 16. stoletju v francoskem slogu s čudovitim parkom, edinstvenim gledališčem, baročnim vrtom in kitajskim pavilijonom. Vrnitev v hotel. Sledi odhod proti pristanišču od koder bomo odpluli proti Tallinu. Nočna plovba.

6. DAN: TALLIN / zajtrk
Zajtrk na ladji. Po pristanku začnemo z ogledi tega čudovitega mesta. Talin je dobil ime v 13.stoletju, ko so ga zasedli Danci, saj Taani Linus po estonsko pomeni Danska utrdba. Danci so mesto prodali nemškim trgovcem, ki so ga postavili za eno izmed osrednjih točk trgovske združbe imenovane Hanzeatska liga (Hanza). Zlati časi mesta so bili torej 14.in 15 stoletje, renesanso pa je mesto doživelo, ko so ga konec 19.stoletja povezali z železnico z Sankt Peterburgom, prestolnico cesarske Rusije (katerega del je Estonija bila). Oglede začnemo v starem mestu, kar na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovite Niguliste kirik (cerkev sv. Nikolaja) . Ta velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Oltarni ciklus z motivi svetega Nikolaja, triptih Marije (z sveto Gertrudo in Sv.Frančiškom na stranskih krilih), čudovite kamnite skulpture, relijefi in štukature, krona vsega pa je gotovo Danse Macabre, 30 metrov dolg friz, ki upodablja mrtvaški ples, pogost motiv po epidemiji kuge, ki so bile v srednjeveških mestih kar pogoste. Cerkev svetega duha je v svoji zasnovi sicer gotska (13.stol.), zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa, katere 159m visoki zvonik je bil nekdaj najvišja zgradba na Baltiku. Čas za večerjo (doplačilo) in nočitev v Talinu.

7. DAN: TALLIN – HELSINKI / zajtrk
Po zajtrk se odpravimo proti trajektu, s katerim bomo odpluli proti Helsinkom. Po pristanku sledi panoramski ogled znamenitosti male, a slikovite finske prestolnice: Senatni trg s stolnico, senatom in staro univerzo, živilski in ribji trg, v skalo vklesana cerkev Temppeliaukio, Sibeliusov spomenik, olimpijski stadion, koncertna in kongresna dvorana Finlandia. Sledi prevoz do hotela, nato pa se po želji odpravimo še na pozno popoldanski sprehod, kjer lahko dan končamo v eni izmed mestnih pivnic in preizkusimo odlično lokalno pivo.  Vrnitev v hotel, večerja (doplačilo) in  nočitev.

8. DAN:  HELSINKI – LJUBLJANA/ zajtrk
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo podali v (finsko) savno ter potem v odprti bazen nekateri pa zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

V ceno je vključeno:

 • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
 • avtobusni prevoz po programu, izlet v Sigtuno in Uppsalo
 • 5 prenočevanj z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4*
 • 2 nočitvi na ladji v notranji štiriposteljni kabini z zajtrkom, trajekt Tallin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih in napitnin za voznike in vodnike.

Možna doplačila (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 295 €
 • polpenzion 260 € (minimalno število prijav 20)
 • izlet v Drottningholm  z vstopnino v palačo 45 €, muzej Skansen 17€,  muzej Vasa  16 €*, muzej ABBA- 25€)

Popust:

 • 100 eur za tretjo osebo (ali otroka) na dodatnem ležišču

Pišite nam na rezervacije@posvetu.si oziroma nam pošljete povpraševanje.

Preberite še:

(klik na članek za razširitev)

K Božičku na Laponsko iz Ljubljane: odhodi v decembru in januarju!

Super Last Minute ponudba z Brnika!

All Inclusive Egipt že od fantastičnih 375€ z Brnika!

 

Potovanja iz LJ: Mehika, ZDA, Španija, Turčija, Kuba …

Leave a Reply

Your email address will not be published.