KORISTNI NASVETI ZA POTOVANJE PO ZDA

TERMIN POTI 12.9.-1.10.2024

PODATKI O ODHODU:

Zbor potnikov na Letališču TRST, Via Aquileia, 46, 34077 Ronchi dei Legionari GO, Italija, 12.9.2024 ob 4:50 zjutraj pred vhodom v terminal pri ODHODI/DEPARTURES/PARTENZA, kjer vas bo pričakal predstavnik agencije, ki bo imel okoli vratu zeleni slovenski navijaški šal. Prosim imejte s seboj natisnjeno potrdilo o odobrenem obrazcu ESTA ter seveda potne liste, denar, vozniki tudi vozniško dovoljenje in plačilno kartico na ime voznika (če je avto Velik SUV je potrebna tudi kreditna kartica na ime voznika!) ter seveda obvezno zvrhan koš dobre volje 🙂

LETALSKI PREVOZ
Prtljaga: Dovoljena ročna prtljaga na letu je 8 kg (mere na sliki, 1 večji in 1 manjši kos), dovoljena teža za oddano prtljago je 23 kg! Mere oddane prtljage skupaj ne smejo presegati 158 cm (skupek višine, širine, globine). Dodatni kilogrami prtljage se plačajo po uradnem ceniku prevoznika. Vaša ODDANA prtljaga naj ima obešanko z vašim imenom in priimkom ter kontaktno številko. Priporočamo, da imate v ročni prtljagi rezervna oblačila in druge nujne potrebščine za vsaj 2 dni potovanja ter vsa zdravila in vredne predmete. Vse osebne dokumente in zdravila, ki bi jih potrebovali na letu imejte pri sebi. Obvezno je potrebno imeti pri sebi (ročna prtljaga) tudi vse baterije, powerbanke, el. cigarete ter ostale elektronske naprave, pri kateri je možen samovžig.

Splošna navodila glede prtljage: Zaradi strogih pregledov na letališču, je potrebno upoštevati splošna navodila kot so: v ročni prtljagi ne smete imeti nobenih tekočin, gelov, parfumov, etc v embalaži, ki presega 100 ml., nikakršnih koničastih predmetov, škarij za nohte, vžigalnikov. Prav tako v ZDA ne smete vnesti hrane kot je sveže sadje, mesne izdelke in podobno.
Splošni nasvet: Med letom priporočamo, da se vsake 2 uri sprehodite. Medcelinski leti so lahko naporni. Nekateri potniki, vzamejo pred daljšim letom Aspirin 100 mg (vendar, če ste le prepričani, da nimate alergije nanj in da ga prenašate). Naš spremljevalec in posadka v letalu vam bo z veseljem (tudi na letu) odgovorila na vaša vprašanja, želje, itd.; da bo vaš let čim bolj udoben.
V primeru potrebnih zdravil, ki jih potrebujete na krovu (zdravila močnejše narave), je priporočljivo pridobiti izjavo vašega osebnega zdravnika v angleškem jeziku.

VSTOP V ZDA

Po pristanku v Chicagu sledi prehod meje in vstop v ZDA. Spremljevalec vam bo na letališču (že pred vkrcanjem v letalo) ponovno podal vse pomembnejše informacije. Že sedaj pa je dobro vedeti naslednje:

Odobren obrazec ESTA vam ne jamči vstopa v ZDA - o vašem vstopu odloča imigracijski agent!

Vsekakor je pomembno sodelovati v tem postopku na najbolj prijazen način. Imejte pripravljene potne liste. Pri okencu vas tudi slikajo in odvzamejo prstne odtise. Odgovoriti boste morali na nekaj osnovnih vprašanj. Zelo verjetno boste morali navesti, koliko časa boste v ZDA (18 dni), kje boste bivali (bo še sporočeno) in kaj je razlog vašega obiska (Turism). Pri vstopu v ZDA verjetno skupina ne bo mogla biti stalno skupaj, naš spremljevalec bo poskusil to storiti, vendar agenti sami razporejajo obiskovalce. Po končanem mejnem postopku in vstopu v ZDA se boste odpravili po prtljago – tam bo zbirna točka, kjer se dobimo ob tekočem traku za prevzem prtljage– na ekranu bo pisalo, da je prtljaga za letalo iz Rima – ROMA. Pri prevzemu prtljage se skupina ponovno združi. Prosim ne zapuščajte sami prostora, kjer so tekoči trakovi! Skupaj nato pod nadaljujemo do agencije za prevzem vozila.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Pomembna zadeva: Obvezno morate imeti urejeno ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE V TUJINI z višino kritja vsaj 100.000€!

ARHIV POTOVALNIH IN OSEBNIH DOKUMENTOV

Vsakemu posamezniku/družini svetujemo, da ima narejene kopije vseh potovalnih in osebnih dokumentov. Svetujemo tudi, da o poti obvestite najbližjega sorodnika/prijatelja. Predeli ZDA, kjer bomo potovali, so večinoam zelo varni, a kot skoraj povsod po svetu ob neprevidnosti lahko prihaja do kraj. Naši spremljevalci so naučeni, »čuvati svojo skupino«, a vseeno ne more biti vedno ob vas in zato mora tudi vsak posameznik poskrbeti za svojo varnost. Razdelite denar na več mest, priporočamo potovalno denarnico. Vsekakor, če imate osebno izkaznico jo vzemite zraven. V primeru kraje »glavnega osebnega dokumenta« potnega lista, je vseeno osebna izkaznica v pomoč.

POMEMBNE TELEFONSKE ŠTEVILKE IN E-NASLOVI

Vodja poti – Miha Pogačar – 00386 41 37 36 34
Kontakt v Sloveniji – Nejc Škrlep – 00386 51 693 110

VELEPOSLANIŠTVO RS. V WASHINGTONU, DC;  KONZULARNI ODDELEK
2410 CALIFORNIA ST. N.W. DC
WASHINGTON, D.C. 20008, USA

Tel: +1 202 386 66 10 ali 11
Dežurna številka: +12024134609

El .pošta: sloembassy.washington@gov.si
vwa@gov.si

Tel:+1 202 386 66 13
El. Pošta: consular.washington@gov.si

SPLOŠNE INFORMACIJE O ZDA

OBLAČILA Prosimo spremljajte vremensko napoved za ZDA. Vreme lahko niha od temperatur okoli 0°C pa vse do 40°C, lahko je prisoten tudi veter in padavine, tako da svetujemo od kape do kopalk, večino časa pa naj bi bilo vseeno ravno prijetnih 15-25°C. Oblačimo se po metodi »čebule«, v več slojih. Svetujemo nošnjo udobnih čevljev.

DENAR Priporoča se, da imate že nekaj gotovine pri sebi ob vstopu v ZDA. Dobro je imeti več manjših bankovcev. Sprejemajo večino svetovnih kartic (Mastercard, Visa, American Express …). Mnogokrat se zastavlja vprašanje, koliko denarja imeti s seboj. To je odvisno od vaše osebne porabe – za to potovanje priporočamo od 200$ gotovine na osebo oz od 500$ gotovine za družino naprej (raje 2x toliko). Gotovino lahko ob manjši proviziji dvignete na večini bankomatov v ZDA, pri tem bodite pozorni, da dvignete na bankomatih, kjer je napisano ime banke in ne na bankomatih, ki so namenjeni turistom (pogosto so rumene barve), kjer so lahko provizije oderuške. Svetujemo tudi, da o svojem potovanju obvestite svojo banko, saj bodo transakcije izvršene v tujini (kreditna/debetna kartica …) in določene slovenske banke lahko nakupe v tujini zaradi varnosti preventivno blokirajo.

MOBILNI PODATKI Pomembno je, da si pred vstopom v ZDA (priporočamo, da že pri vkrcavanju na letalo), izklopite mobilne podatke ali vzamete SLO SIM kartico iz telefona. Pozanimajte se pri vašem operaterju glede zakupa paketa gostovanja v ZDA. Po naših izkušnjah je vedno najboljše kupiti predplačniško sim kartico na samem kraju, kjer ga boste obiskali ali nakup e sim kartice – več https://www.posvetu.si/blog/mobilni-podatki-v-zda/

ELEKTRIČNE NAPRAVE V ZDA je potreben adapter za elektriko. V primeru, da ga še nimate in veliko potujete, si je dobro kupiti UNIVERZALNI POTOVALNI ADAPTER. Pri uporabi električnih naprav prosim NUJNO upoštevajte naslednje: v ZDA ima elektrika drugačno napetost – 110-130V in ne 220-240V kot v Sloveniji, kar pomeni, da lahko naprave, ki delajo direktno s priklopom v vtičnico (razni sušilci za lase, brivniki in druge podobne naprave) ne delujejo oz. lahko celo povzročijo škodo, zato pred uporabo OBVEZNO preverite, ali na napravi piše, da je uporaben od 110-240 V ali ne. Praviloma je v kopalnici ob ogledalu univerzalna vtičnica, na kateri piše 110-240V, če pa niste sigurni pa prosim raje vnaprej vprašajte spremljevalca.
Za naprave, ki se polnijo (telefoni, tablice, prenosniki, fotoaparati, …) je problemov manj, saj so ti polnilci praviloma vsi univerzalni z vidika napetosti, potrebno je le zamenjati vtič, pogosto pa so v sobah že USB vtičnice, če ne drugje na TV.

MOBILNE APLIKACIJE

Navigacija (navodila za voznike!)

Za navigacijo po ZDA priporočamo naslednji dve aplikaciji: GOOGLE ZEMLJEVIDI (MAPS) in ORGANIC MAPS

V Google Zemljevidih si preko možnosti “Zemljevidi brez povezave” naložite celotno področje, kjer bomo potovali, tako da vam bo navigacija delovala tudi bez prenosa podatkov. Zaradi omejitev sistema boste to verjetno morali urediti v večih delih, za pomoč bom na voljo na poti v ZDA ter potem v prvem motelu v Chicagu. Vsekakor pa si obvezno prenesite vsaj področje Chicaga z okolico!

V Organic Maps je izbira zemljevidov nekaj lažja – pod opcijo “Download Maps” si naložite vsaj naslednje zemljevide: Chicago(Ohio), Minnesota, South Dakota, Wyoming, Utah, Flagstaff (Arizona), Nevada in California, 

Medsebojna komunikacija

VIBER – priporočena aplikacija za pogovor. Na izletu bomo ustvarili dve Viber skupini z vsemi potniki. “Potovanje ZDA uradno”, kjer bodo objavljene samo najnujnejše informacije glede celotne skupine (npr. ob kateri uri se bomo zbrali in kje), druga pa bo “Potovanje ZDA bla bla”, kjer se bomo lahko pogovarjali o marsičem – kje je dobro in ugodno za pojesti, objavljali svoje najljubše slike mesta in morebitnih srečanj z znanimi osebami, se domenili za pivo v bližnjem baru ter postavljali najrazličnejša neumna in neneumna vprašanja. V nastavitvah si lahko uredite, da vam ne zacinglja telefon ob vsakem sporočilu (vsaj v tej drugi neformalni skupini ne). Aplikacijo s polnim imenom Rakuten Viber Messenger si prenesite TUKAJ (za iOS pa TUKAJ).

Taxi prevozi v San Franciscu/Las Vegasu:

UBER in LYFT Alternativi klasičnemu taksiju, kjer so stroški prevoza določeni že vnaprej Za uporabo aplikacije Uber (ali Lyft – najbolje si je prenesti kar obe aplikaciji, da se lažje primerja cene) potrebujete le pametni telefon. Izbereš začetno in končno točko in kmalu te pobere najbližji (najugodnejši) prosti ponudnik prevoza. Seveda se v aplikaciji prej registrira in vpiše podatke svoje bančne kartice. Ko izbereš svojega voznika, bo znan torej točen znesek prevoza ter informacije o vozilu. Na koncu ni potrebno plačati z gotovino, saj ti sistem avtomatsko odtegni dogovorjeni znesek iz kartice. Aplikaciji si prenesite na vaš telefon preko naslednjih povezav:

UBER: ANDROIDAPPLE IOS

LYFT: ANDROID / APPLE IOS , koda za popust MIHA17903

Leave a Reply

Your email address will not be published.