Ste avgusta za potovanje v osrčje Kavkaza, v skrivnostno in zanimivo deželo. Gruzija ponuja veliko; od prelepega mesta Tbilisi, do skrivnostnega Svantija, visokih gora, dobre hrane in poznanega vina iz kvevrijev… In to je šele delček tega, kar nas čaka na potovanju po Gruziji. Odhod bo iz Ljubljane s Turkish Airlines ter s slovenskim vodnikom!

Če ste zainteresirani za nepozabno potovanje v tej izjemo varni državi (s še precej manj Covid-19 primeri, kot Slovenija), nam pošljite e-mail na rezervacije@posvetu.si

Vse o programu in potovanju:

07.08.2020 – 15.08.2020 (ZAGOTOVLJEN ODHOD)

CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 10 POTNIKOV: 1.195,00 EUR
CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN.   8 POTNIKOV: 1.295,00 EUR
CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN.   6 POTNIKOV: 1.495,00 EUR

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 165,00 EUR

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 6

V CENO ARANŽMAJA JE VKLJUČENO: Omenjena letalska vozovnica, letališke takse, prevozi po programu, namestitve v dvoposteljnih sobah v hotelih s 3* in 4*, v Mestiji v udobnem guesthousu/družinsko vodenem hotelu, zajtrki, vstopnine po programu, lokalni, angleško govoreč vodnik, slovenski vodnik ter organizacija potovanja.

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO:  Vse kar ni navedeno v programu: dodatna hrana, pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine za lokalne vodnike in šoferje, zavarovanje.

GRUZIJA POTOVANJE

1.DAN; LJUBLJANA – ISTANBUL – TBILISI

V popoldanskih urah se zberemo na letališču Jožeta Pučnika, od koder ob 19.55 uri poletimo v Istanbul, kjer pristanemo ob 23.15 uri.  Polet z letalsko družbo Turkish airlines.

2.DAN; TBILISI – MESTIA

Ob 01.25 uri nadaljujemo polet v Tbilisi, glavno mesto Gruzije, kjer pristanemo ob 04.45 uri po krajevnem času. Po opravljenih carinskih formalnostih sledi prevoz v mistično zahodno provinco Gruzije, provinco Svaneti, do mesta Mestia. Pot nas bo vodila mimo mesta Kutaisi, glavnega mesta zahodne province Imereti, mesta Zugdidi, ki leži ob rečni dolini Enguri. Prihod v Mestio, ki leži na nadmorski višini 1.400 metrov.

Provinca Svaneti je poznana po čudoviti pokrajini in arhitekturnih zakladih, ki vključujejo cerkve, hiše in stolpe, zgrajene med 9. in 12. stoletjem. Stolpi so bili zgrajeni kot obramba pred napadalci. Namesto, da bi vasi varovale ogromne utrdbe in obzidje, so si družine ob hišah zgradile stolpe, v katere so se po potrebi umaknile. Stolpi so običajno od tri do pet nadstropni z utrjenimi zunanjimi zidovi. Zanimivi so tudi vhodi v stolpe, saj so dvignjeni. Stopnice, ki so vodile do vhoda, so ob napadih zrušili in tako zagotovili, da sovražniki niso mogli vstopiti v stolp.  Vsak stolp je bil pozvezan s hišo, ki je služila za shrambo in bivanje tako ljudi, kot njihovih živali. Zaradi starosti in pomembnosti je UNESCO stolpe razglasil kot pomembno kulturno dediščino. Namestitev v guesthousu/hotelu, prosto in nočitev.

3.DAN; USHGULI – MESTIA

Po zajtrku se bomo s 4×4 jeepi odpeljali do vasice Ushguli, ki leži na nadmorski višini 2.400 metrov. Ushguli leži ob najvišji gori Gruzije, 5.201 metrov visokem vršacu Shkhara. Vasica se ponaša kot ena najvišje ležečih naseljenih vasic v Evropi. Po prijetnem sprehodu po vasici se bomo vrnili v Mestio, kjer bomo obiskali zanimivi muzej. Prosto in nočitev.

4.DAN: MESTIA  – SAMOSTAN GELATI – KUTAISI

Po zajtrku se bomo odpeljali proti mestu Kutaisi. Na poti bomo obiskali samostan Gelati (UNESCO), ki ga je dal zgraditi najbolj poznani gruzijski kralj David IV, v 12. stoletju. Sledi krajši ogled mesta Kutaisi in vožnja proti hotelu. Namestitev, prosto in nočitev.

5.DAN; KUTAISI – GORI – UPLISTSIKHE – TBILISI

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Gori, rojstnega mesta Stalina, kjer si bomo ogledali njegov muzej ter se nato odpeljali do zapuščenega mesta Uplistsikhe, ki je bilo postavljeno v votlini/jami. Mesto je bilo naseljeno že 1.000 let pred našim štetjem in je cvetelo vse do 7. stoletja. Veliko je bilo kar 40.000 kvadratnih metrov. Poleg centralne hale za poganske rituale so v kompleksu še dnevni prostor ter cerkev iz 9. stoletja. Sledi vožnja v prestolnico. Namestitev, večerni sprehod po mestu in nočitev.

6.DAN; TBILISI – KAZBEGI – GERGETI – GUDAURI

Zajtrk. Ta dan nas čaka vožnja po gruzijski vojaški cesti. Prečkali bomo Veliki Kavkaz, največjo gorsko verigo v Kavkazu, ki se razteza od Črnega morja pa vse do Kaspijskega jezera in tvori čarobno mejo med Evropo in Azijo. Na poti sledi ogled utrdbe Ananuri. Kasneje bomo prečkali prelaz Jvari (2.395 m) in se spustili do Kazbegija (1.700 m), slikovite vasice, s katere se nam bo odprl veličasten pogled na 5.047 metrov visoko goro Kazbek. Kazbek je ena izmed petih pettisočakov Kavkaza.

Od tod se bomo s 4×4 jeepi odpeljali do cerkve Gergeti Sameba, ki leži na 2.150 metrih nadmorske višine. Uživali bomo v prekrasnih razgledih, saj nas bodo obkrožale najvišje gore Gruzije. Povratek v Kazbegi. Sprehod po vasici ter nadaljevanje vožnje do zimskega letovišča Gudauri, ki leži na nadmorski višini 2.000 metrov. Namestitev v hotelu, prosto, nočitev.

7.DAN; GUDAURI – MTSKETA – JVARI – TBILISI

Po zajtrku se bomo odpeljali nazaj proti Tbilisiju. Na poti bomo obiskali starodavno gruzijsko prestolnico, mesto Mtskheta. Najstarejši ostanki mesta so stari 3000 let, glavno mesto pa je postalo v času kraljestva Iberia. V tem mestu so Gruzijci leta 317 sprejeli krščanstvo kot državno vero in še danes je mesto središče gruzijske pravoslavne cerkve ter sedež patriarha.

V 6. stoletju so glavno mesto preselili v Tbilisi, v Mtskheti pa so še vedno kronali in pokopavali kralje Gruzije. Mesto in njene znamenitosti so prav tako vpisane na seznam UNESCO-ve kulturne dediščine. Obiskali bomo katedralo Svetitskhoveli, zgrajeno v 11. stoletju, kjer naj bi se nahajalo Kristusovo ogrinjalo, ki naj bi ga v Gruzijo prinesel rimski vojak po rodu Jud, ki naj bi bil priča Kristusovemu križanju. Ob obisku Gruzije leta 2016 je papež Frančišek obiskal to katedralo in se srečal z gruzijskim patriarhom Ilijem II. Sledi ogled samostana Jvari iz 6. stoletja, ki leži na hribu nad mestom Mtskheta. Vožnjo bomo nadaljevali do glavnega mesta Tbilisi. Namestitev, prosto in nočitev.

8.DAN; TBILISI

Po zajtrku se bomo odpravili na ogled milijonske prestolnice, ki leži ob reki Kura (Mtkvari). Mesto je ime dobilo po žveplenih vrelcih, ki si jih bomo tudi ogledali. V gruziščini beseda »tbili« pomeni »topel«. Obiskali bomo staro mestno jedro, kjer nas bo pričakal veličastni tempelj Metehki ter se nato z vzpenjačo odpeljali do utrdbe Narikala, ki se ponosno dviga nad mestom.

Nato se bomo podali v pomemben zgodovinski predel Abanotubani, ki se ponaša z žveplenimi kopelmi. Po legendi se je sokol kralja Iberia zrušil prav na tem mestu, kar je privedlo do odkritja vročih vrelcev in posledično do ustanovitve nove prestolnice. Kasneje se bomo sprehodili še do Sionitske katedrale ter mostu Miru vse do Trga Svobode, kjer se prične Avenija Rustaveli, najpomembnejša avenija v mestu.

Že malce utrujeni se bomo s tirno vzpenjačo povzpeli na hrib, od koder se nam bo odprl čudovit pogled na poseljeno mesto in okolico. Povratek v hotel, prosto do odhoda na letališče. Sobe bomo obdržali do odhoda na letališče.

9.DAN; TBILISI – ISTANBUL – LJUBLJANA

Po opravljenih carinskih formalnostih ob 04.05 uri poletimo v Istanbul, kjer pristanemo ob 05.40 uri. Ob 07.00 uri nadaljujemo polet v Ljubljano. S pristankom na domačem letališču ob 08.15 uri se naše potovanje konča.

Če ste zainteresirani za nepozabno potovanje v tej izjemo varni državi (s še precej manj Covid-19 primeri, kot Slovenija), nam pošljite e-mail na rezervacije@posvetu.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.